10 fiksua vinkkiä sähkön säästämiseen
Energiatehokas koti muodostuu muustakin kuin hyvästä eristyksestä. Näillä tehokeinoilla otat energiankäyttösi hallintaan ja pienennät sähkönkulutusta.
Ei ole yllätys, että me Pohjois-Euroopassa käytämme eniten energiaa kotiemme lämmittämiseen. Kodin lämpötilan pienentäminen vain yhdellä asteella voikin vähentää sähkölaskuasi jopa viidellä prosentilla. Mutta selvitetäänpä yhdessä muitakin tapoja sähkönkulutuksen vähentämiseen lämpötilan pienentämisen lisäksi, kuitenkin ilman viihtyisyydessä tai sisäilmaston mukavuudessa joustamista.
1. Lämmönhallintaa puhelimella
Lämmönlähteiden yhdistäminen puhelimeen tekee niin lämmönsäätämisestä kuin sen päälle ja pois kytkemisestä helppoa kuin tanssi. Näihin lähteisiin kuuluvat älytermostaatit, älypistorasiat, joita käytät lämmittimien kanssa, wifi-yhteydellä varustetut lämpöpaneelit sekä ilmalämpöpumput. Linkitä nämä yhteen sovelluksen kautta ja saat täyden hallinnan kämmenellesi.
Luo oma päivittäinen aikataulusi tai säädä lämpötilaa joustavasti sen mukaan, milloin sähkön hinta on alhaisimmillaan. Muista kuitenkin, että lämmön täysi sulkeminen ja takaisin päälle kääntäminen vaatii enemmän energiaa eikä siis ole suositeltavaa.
Muutamia lämmityksen älyratkaisuja, jotka voit yhdistää puhelimeesi:
Lue lisää2. Säästä energiaa ilmalämpöpumpulla
Ilmalämpöpumput siirtävät lämpöenergiaa ulkoilmasta kodin sisäilmaan. Ne vaativat suuremman alkuinvestoinnin ja asennuskustannukset, mutta ne käyttävät huomattavasti vähemmän sähköä samaan lämpötehoon kuin lämpöpatterit. Tämä luonnollisesti pienentää myös sähkölaskua ja kuumempina päivinä pumppua voidaan käyttää myös ilmastointilaitteena kodin viilennykseen.
Säädä lämpötilaa puhelimellasi sovellusten ja integroidun wifin avulla tai mukana tulevalla kaukosäätimellä. Hyvänä nyrkkisääntönä toimii lämpötilan pitäminen tasaisena ja viilentäminen yön aikana. Älä käännä lämpöä kokonaan pois päältä ja takaisin.
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö saattaa mahtua katolle (tasakatot), ulkoseinälle, tai parvekkeelle, jos asut kerrostaloasunnossa. Muista, että saatat tarvita luvan ulkoisten laitteiden kuten ilmalämpöpumpun asennukseen, jos asut kerrostalossa. Suosittelemme, että tarkistat varmuuden vuoksi oman asuintalosi säännöt.
3. Tarkista lämpöpaneelisi
Tärkein vinkki lämpöpaneelien suhteen on varmistaa, että voit hallita niitä termostaatilla, jotta voit säätää niitä päiväsaikaa, yöaikaa, tai talon eri lämpötilavyöhykkeitä varten.
Wifi-yhteydellä varustettuja lämpöpaneeleja ja lämmittimiä on helppo hallita älylaitteen kautta. Käyttämällä puhelintasi kaukosäätimenä voit säätää lämpötilaa missä vain oletkin – voit siis kääntää lämmityksen päälle tai pois myös poissa ollessasi. Voit myös asettaa jokaisen huoneen lämpötilan erikseen tai oman aikataulun mukaan. Langattomuus antaa sinulle täyden hallinnan.
Vanhemmat paneelilämmittimet omaavat usein huonommat tai olemattomat lämmönhallintasäädöt. Jos et halua investoida uusiin lämmittimiin, voit ostaa älypistokkeita, jotka sopivat sähköjohdon ja pistorasian väliin, ja joita voit kääntää päälle ja pois oman tahtosi mukaan.
4. Kokeile lämpöpeittoa
Lämpöpeitot ovat energiatehokas tapa pysyä mukavan lämpimänä vuoden kylmimpinä kuukausina, varsinkin jos verrataan koko huoneen tai talon lämmityskustannuksiin. Lämpöpeitot ovat tehokkaita, sillä ne kohdistavat lämmön suoraan ongelman lähteeseen - palelevaan kehoon. Peittoja on saatavilla eri kokoisina ja erilaisilla ominaisuuksilla. Jotkut mallit on suunniteltu käytettäväksi esimerkiksi sohvalla tai nojatuolissa istuttaessa, kun taas toiset on tarkoitettu käytettäväksi lakanana sängyllä, jolloin voit alentaa makuuhuoneesi lämpötilaa ja pysyä silti mukavan lämpimänä.
5. Ilmankostuttimet nostavat koettua lämpötilaa
Tiesitkö, että ilmankostuttimet nostavat koettua lämpötilaa?
Suhteellista ilmankosteutta nostamalla sisätilan koettu lämpötila tuntuu korkeammalta. Tämä mahdollistaa alemman lämpötilan pitämisen sisätiloissa, kuitenkin mukavalla koetulla lämpötilalla.
Yksinkertaisesti nostamalla ilmankosteutta 25 prosentista 45–50 prosenttiin kodin koettu lämpötila nousee niin ikään 2–3 asteella. Fiksua eikö totta?
6. Käytä vedenkeitintä veden keittämiseen
Vedenkeittimet ovat hyvä vaihtoehto veden lämmittämiseen verrattuna perinteiseen keittotasoon (ei päde induktioon). Sen avulla säästät niin aikaa kuin energiaa.
Ja jos olet teen suurkuluttaja, harkitse vedenkeitintä, jossa on lämpötilasäädin. Miksi kiehauttaa vesi sataan asteeseen, kun haluat vihreän teesi 70 asteessa?
7. Säästä energiaa airfryerilla
Ja nyt kun pääsimme vauhtiin keittiölaitteista, tiesitkö, että voit säästää energiaa airfyerilla eli kiertoilmakypsentimellä? Niiden lämmityselementit löytyvät vain laitteen yläosasta ja yhdessä tehokkaan tuulettimen kanssa ne kierrättävät kuumaa ilmaa laitteessa. Tämä mahdollistaa kypsentimen nopeamman lämpenemisen, energian tasaisemman käytön ja ruoan nopeamman valmistamisen. Yleisesti ottaen airfryer kuluttaa vähemmän sähköä kuin perinteinen uuni ja on siten halvempi käyttää.
Airfryerit vapauttavat myös tavalliseen uuniin verrattuna vähemmän lämpöä huoneilmaan. Mutta jos haluat tehdä suurempia määriä ruokaa kiertoilmakeittimessäsi, vaatii se useamman erän kokkaamista erikseen. Tällöin voi energiankulutusmielessä olla järkevää käyttää uunia.
8. Ajasta kodinkoneidesi käyttö
Aseta astianpesukoneesi, pesukoneesi ja kuivausrumpusi ajamaan ohjelmat, kun sähkön hinta on alhaisimmillaan. Tämä ajankohta riippuu kysynnästä ja tarjonnasta eli sähkö on halvempaa silloin kun useimmat ihmiset eivät sitä käytä. Muista kuitenkin ajastaa käyttö hereilläolo- ja kotonaoloaikoihin, koska kodinkoneissa voi piillä paloturvallisuusriski. Turvallisuus ennen kaikkea!
Muista myös, että voit käyttää koneiden ympäristöystävällisiä eko-ohjelmia, ja tarkista lisäksi onko jääkaapissasi lomatila poissaoloajankohtien varalta. Sekin säästää jonkin verran sähköä.
9. Vaihda kaikkiin valoihin LED-lamput
Useimmat lamput voidaan vaihtaa LED-lamppuihin, joten voit hyötyä niiden jopa 80 % vähäisemmästä energiankulutuksesta verrattuna perinteisiin hehkulamppuihin. Lisäksi LED-lamput antavat paremman valotehokkuuden, ja saatat jopa pystyä valitsemaan, haluatko lämpimän vai kylmän valon.
Ja kyllä, vaikkei se olekaan eniten rahaa säästävä kikka, säästät silti rahaa myös laittamalla valot pois päältä huoneesta lähtiessäsi. Lisävinkki on asentaa liiketunnistin, joka sammuttaa valot automaattisesti, kun se ei huomaa liikettä huoneessa.
10. Käytä puhelintasi valokatkaisijana älyvalojen avulla
Wifi-, Bluetooth-, tai yhdyskäytäväteknologioilla varustettujen älyvalojen avulla voit sammuttaa kaikki valot suoraan puhelimestasi. Yhdistät ne joko Bluetooth- tai wifi-yhteydellä. Bluetoothin avulla yhdistettyjä valoja voit ohjata vain kotoa käsin, mutta wifillä tai yhdyskäytävällä yhdistetyt lamput ovat ohjattavissa myös, kun olet kodin ulkopuolella.