
Miksi sinun kannattaa ostaa viinikaappi?
Viini on elävä tuote, joka kehittyy ajan kuluessa. Siksi oikea säilytystapa, jossa aromit kehittyvät tarkoitetusti, on ratkaisevan tärkeää parhaan mahdollisen makuelämyksen takaamiseksi – riippumatta siitä haluatko säilyttää viiniä pitkään vai nauttia siitä piakkoin. Gigantti tarjoaa laajan valikoiman viinikaappeja eri malleina, kokoina ja väreinä sekä eri käyttötarkoituksilla. Annamme sinulle neuvoja, joita tarvitset nauttiaksesi parhaasta viinikokemuksesta.
Olitpa viininkeräilijä tai nautitpa vain satunnaisen viinilasillisen silloin tällöin, viinikaappi on paras sijoitus, jonka voit tehdä viinikokemuksesi suhteen. Viinisi ei tuo itseään oikein esille, jos sitä säilytetään väärin. Toisin kuin tavallinen jääkaappi, viininkaappi säilyttää lämpötilan paremmin ja levittää sen tasaisemmin koko kaappiin. Kosteus, auringonvalo ja haju voivat myös vaikuttaa viinin laatuun.

Tasainen lämpötila pitkäaikaiseen säilytykseen
Viinin säilytyksessä on tuiki tärkeää pitää oikea lämpötila. Yleissääntönä on, että kaikki viinityypit tulee säilyttää 12–14 °C:ssa.
Lämpötilan tulisi myös vaihdella mahdollisimman vähän. Jos viiniä säilytetään liian lämpimässä lämpötilassa, se kypsyy normaalia nopeammin ja saattaa maistua ylikypsiltä, hautuneilta hedelmiltä. Viinin säilyttäminen liian viileässä lämpötilassa voi toisaalta hidastaa kypsymisprosessia ja aiheuttaa viinikiteiden muodostumista viinipullon pohjalle. Vaikka nämä kiteet eivät ole haitallisia, ne heikentävät makua.

Oikeat tarjoilulämpötilat
Punaviinit tarjoillaan usein liian lämpiminä, valkoviinit liian kylminä. Liian viileä tai liian lämmin viini menettää arominsa ja makunsa, ja voi antaa vaikutelman huonosta tai pilaantuneesta viinistä. Hyvä vinkki on asettaa viinikaapin lämpötilavyöhyke 1–2 °C aiottua tarjoilulämpötilaa pienemmäksi, sillä lämpötila nousee aina hieman, kun pullo asetetaan pöydälle ja viini kaadetaan lasiin.
Hyvä nyrkkisääntö on, että makeat ja puolikuivat valkoviinit on parasta viilentää 5–6 °C, kun taas kuivat valkoviinit ovat parhaimmillaan 8–12 °C. Nuori ja kevyt punaviini tarjoillaan yleensä noin 11–13 °C, ja täyteläisemmät raskaat punaviinit puolestaan on paras tarjoilla 16–18 °C. Kuohuviinit ovat parhaimmillaan 5–6 °C lämpötiloissa.
Lunttilappu viinin tarjoilulämpötiloille
- Makea ja puolikuiva valkoviini, 5-6 °C
- Kuiva valkoviini, 8-12 °C
- Nuori ja kevyt punaviini, 11-13 °C
- Täyteläinen ja raskaampi punaviini, 16-18 °C
- Kuohuviinit, 5-6 °C
Toinen hyvä sääntö muistaa on, että nuoret ja vähemmän monitahoiset viinit tulisi tarjoilla kevyen jäähdytettyinä. Vanhemmat ja kompleksit viinit tulee tarjoilla hieman korkeammassa lämpötilassa. Tämä koskee sekä puna- että valkoviinejä.

Ilmankosteus
Viiniä varastoitaessa oikean kosteustason ylläpitäminen on melkein yhtä tärkeää kuin oikean lämpötilan varmistaminen. Useimmissa viineissä on luonnonpuukorkki. Jos viiniä ei säilytetä riittävän kosteassa ympäristössä, korkki voi kuivua ajan myötä ja happi pääsee tunkeutumaan viinipulloon. Lopulta tämä heikentää viinin laatua. Toisaalta jos kosteus on liian korkea, korkki voi homehtua ja myös päästää ilmaa sisään. Lisäksi etiketti saattaa irrota pullosta.
Normaali sisäilman kosteus on 20–40 prosenttia, kun taas viinin säilytykseen optimaalinen kosteus on 50–70 prosenttia. Tästä syystä viiniä tulee säilyttää kosteassa kellarissa tai viinikaapissa, jossa on oikea kosteustaso.

Valolta suojaaminen
Viini on herkkä valolle, joka voi mahdollisesti nopeuttaa kypsymisprosessia. Tämän vuoksi on tärkeää suojata viini mahdollisimman hyvin valolta ja UV-säteiltä. Hyvissä viinikaapeissa on UV-suodattimilla varustetut lasiovet suojaamaan viiniä valoaltistukselta. Niissä on usein myös sisävalaistus – mieluiten LED-valot, jotka eivät tuota lämpöä, koska se voi vahingoittaa viiniä.

Hajut ja tärinä
Hajut voivat tunkeutua viiniin korkin kautta ja heikentää viinin laatua. Hajuja voi tulla esimerkiksi viinikaapin puisista hyllyistä. Siksi kannattaa valita viinikaappi, jossa on käsittelemättömät ja hajuttomat puuhyllyt. Myös aktiivihiilisuodattimet puhdistavat ja poistavat pahoja hajuja. Ajan myötä tärinä voi niin ikään vahingoittaa viiniä. Tärinä voi tulla kompressorista ja levitä kaappiin hyllyjärjestelmän kautta rasittaen viiniä. Onneksi parhaat viinikaapit on suunniteltu estämään tärinää.

Vinkkejä viinikaapin valintaan
Jos viinikaappien kattava valikoima luo valinnanvaikeutta, olemme laatineet oppaan, joka sisältää hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä ohjaamaan sinut oikeaan suuntaan. Lue lisää linkin takaa.