Ohita
Kotiteatterijärjestelmä tilaäänellä

Näin saat luotua kotiteatterin surround-äänellä

Äärimmäisen elokuvaelämyksen saavuttaminen kotioloissa on nyt helpompaa kuin koskaan aiemmin. Täydellisen äänimaailman luominen edellyttää kuitenkin, että jokainen yksityiskohta on oikealla paikallaan. Tarvitset sopivat laitteet, jotka tulee myös sijoittaa huoneeseen oikein. Tämän oppaan neuvoilla voit luoda kotiteatterijärjestelmän isolla näytöllä ja vaikuttavalla tilaäänellä.

Kotiteatterijärjestelmät surround-äänellä

Tutustu surround-äänijärjestelmiin
     
     
     
     
     
     
     
Kotiteatteri

Langaton kotiteatteri

Mahdollisimman hyvän kotiteatterikokemuksen luominen vaatii, että sijoitat useita kaiuttimia istumapaikan ympärille, josta seuraat elokuvia. Näin saat luotua tunnelman, joka vie sinut suoraan elokuvan toiminnan keskiöön. Jos näyttelijä esimerkiksi kävelee elokuvassa toisen näyttelijän takana tai ruudun yli vasemmalta oikealle, korostavat äänet toimintaa.

Voit valita äänitehosteet omien tarpeidesi perusteella. Mahdollisuuksia on monia – tyypillisestä surround-äänestä lähtien Dolby Atmos (DTS) -ääneen. Kun valintasi on DTS, niin ääni ei liiku vain ympärilläsi, vaan myös ylitsesi. Kun elokuvassa on kohtaus, jossa helikopteri lentää näyttelijöiden pään yli, kuulostaa ääni kotiteatterissasi siltä kuin se tulisi ylhäältä. Näin myös sinä saat elokuvaa seuratessasi tunteen, että helikopteri lentää ylitsesi.

Millainen projektori on paras elokuvien esittämiseen ja suurille tapahtumille?

Projektoreita on nykyään saatavilla eri mallisina, kokoisina ja eri tehoilla. Kiinnitä huomiota erityisesti kahteen seikkaan, kun haluat luoda autenttisen teatteritason elokuvaelämyksen kotonasi: kuvan kirkkaus ja mustan värin tasot. Nämä yksityiskohdat nimittäin luovat yhdessä optimaalisen kuvanlaadun – ja upean katselukokemuksen. Projektorit 1800–2500 lumenin kirkkaudella ovat täydellinen valinta kotiteatterikäyttöön. Valon ja mustan kontrasti antaa kuvalle syvyyttä ja tehostaa elokuvan värejä.

Huomioi myös valaistus huoneessa, jonne sijoitat kotiteatterin. Seuraavassa kolme perussääntöä:

  • Hyvin valaistu huone vaatii korkean kirkkausasteen projektorin, aina 1600 lumenista ylöspäin.
  • Pimeämpään huoneeseen on valittava matalamman kirkkausasteen projektori.
  • Suuri näyttö tuottaa enemmän ympäröivää valoa (ambient light). Tarvitset siis myös projektorin, jonka valoteho lumeneissa on korkeampi.

Resoluutio on myös tärkeä huomioitava asia. Voit valita kahdesta tasosta: Full HD -laatu 1920 x 1080 pikseleillä, mikä on useimpien valinta; tai Ultra HD 3840 x 2160 pikseleillä. Ultra HD, jota myös kutsutaan nimellä 4K, näyttää peräti 8 miljoonaa pikseliä!

Tutustu oppaaseemme, joka antaa neuvoja kotiteatterin projektorin valintaan

Tutustu projektorivalikoimaan
Kaikki projektorit ja tarvikkeet
     
     
     
     
     
     
     
Subwoofer close up
Subwoofer – tunne basson voimakkuus!

Tarvitset subwooferin, jos haluat vahvistaa dramaattisia elokuvakohtauksia voimakkailla bassoäänillä ja -värinöillä. Tavalliset kaiuttimet toki tuottavat bassoääntä, mutta eivät kykene välittämään sen koko tehoa. Tarvitset lisäksi subwooferin, joka antaa äänimaailmalle tarvittavan skaalan. Subwoofer toistaa alhaisetkin taajuudet herkästi aina 50 Hz jopa 20 Hz saakka. Vaikka korvasi eivät kaikkia hienovaraisia syviä ääniä kuulisikaan, voit kuitenkin tuntea äänten värinän. Lopputuloksena saat entistä voimakkaamman dramaattisten elokuvakohtausten kokemuksen. Tarjolla on erilaisia subwoofereita vaihteleviin tarpeisiin.

Yksi vaihtoehto on asettaa subwoofer sohvan tai tuolin alle, jolloin voit kokea elokuvan äänten värinät läheltä. Mutta sama sijainti ei välttämättä ole paras ratkaisu tavalliseen musiikin kuunteluun. Subwooferin voi sijoittaa pystyasentoon tai kyljelleen. Laite kannattaa sijoittaa sen mukaan, mihin useimmiten sitä haluat hyödyntää.

Löydä sopiva subwoofer.