Kesäale on täällä! Katso tarjoukset

Ohita

Gigahertz, VRAM ja turbo-boost – kuinka korkean kuvatajuuden oikeastaan saat?

Sinulle sopivan pelikoneen löytäminen ei ole aina yksinkertaista. Pelikoneiden lukemattomat kokoonpanot aiheuttavat päänvaivaa jopa kokeennellekin pelaajalle. Loppujen lopuksi kysymys on kuitenkin tietokoneen enimmäiskuvataajuudesta (fps tai frames per second), eli kuinka monta kertaa pelikone päivittää kuvan sekunnin aikana - mitä korkeampi kuvataajuus, sitä sujuvampi ja nautillosempi gaming-kokemus. Mikään ei tee pelaamisesta turhauttavampaa kuin viiveet tai pelaaminen niin alhaisilla kuva-asetuksilla, että kasvojen erottaminen kivestä on mahdotonta. 

Mutta kuinka valita pelikone, joka pyörittää suosikkipelisi vaikuttavalla enimmäiskuvatajuudella ilman viiveitä?

Ratkaisimme ongelman kehittämällä FPS-työkalun yhteistyössä Espoossa toimivan, suorituskykytestejä kehittävän UL Benchmark-yrityksen kanssa. FPS-työkalun ansiosta löydät Gigantista suosikkipelillesi täydellisen gaming-koneen nyt entistä helpommin. Valitse pelikone sinulle ja pelaamiesi peleihin sopivan kuvataajuuden (FPS), kuva-asetuksien ja resoluution mukaan, joko teknologiaominaisuuksilla (Ray Tracing) tai ilman.

Tällä sivulla löydät tietoa suoritukykytestimme sisällöstä - mitä testimme pitävät sisällään, mitä asioita vertailemme, kuinka pisteytämme FPS-tulokset ja luokittelemme pelikonetasomme.

Kuinka saamme selville pelikoneesi kuvataajuuden?

Kun uusi peli julkaistaan, UL luo pelille mallin, jossa huomioidaan erityyppiset prosessorit ja näytönohjaimet. Tämä suoritetaan yksittäisten asetuksien ja resoluution mukaan sekä teknologiaominaisuuksien, kuten Ray Tracingin, kanssa ja ilman. Kaikki koneemme käyvät läpi laajan testauksen, muun muassa 3DMark Time Spy -testin. Pelimallia käytetään laskemaan FPS-tulokset kunkin järjestelmän Time Spy -pisteistä. Tämän ansiosta voimme ennustaa erittäin tarkasti, kuinka monta kuvaa sekunnissa järjestelmä saavuttaa itse Time Spy -luokituksen perusteella.

FPS-tulokset

Mallia luodessa tulokset vahvistetaan laajalla yksilöllisellä testauksella eri järjestelmissä ja eri komponenttien kokoonpanoilla. Testituloksien tarkkuus on huikea 98 % ja pyöristämme tulokset tarvittaessa alaspäin, ettemme lupaa liikaa suorituskykyä. 

Jos peliin tehdään päivityksiä, jotka vaikuttavat odotettuun suorituskykyyn, pelimalli päivitetään ja varmistetaan uudelleen UL:n testilaboratoriossa. Päivitämme sitten testimateriaalimme kaikille kyseisen pelin tuotteille. Tämän kaltaisen testaustavan suuri etu on, että voimme näyttää takautuvasti millaista suorituskykyä uusilta peleiltä voidaan odottaa viikkojen tai kuukausien jälkeen, kun ne on lähetetty testaukseen.

Level-luokitus

Kuinka korkea ruudunpäivitystaajuus (FPS) tarvitaan ihanteellisen pelikokemuksen saamiseksi? Vaikka korkea ruudunpäivitystaajuus on eduksi erityisesti nopeatempoisissa ammuntapeleissä, monet meistä haluavat vain tietää, että tietokone pyörittää ongelmitta juuri itselleen sopivan pelin tai ohjelman.

Luomamme Level-luokitus ryhmittelee tietokoneet tasoihin. Jokainen taso takaa, että saat hyvän pelikokemuksen luokitukseen kuuluvilla asetuksilla. Tämän jälkeen voit itse päättää, millaisella laadulla ja resoluutiolla haluat pelata. Nämä tasot ovat:

Korkeampi Level-luokka varmistaa pelaamiseen paremman graafisen suorituskyvyn, mutta jokaisen luokan tarkoitus taata sujuva pelikokemus ilman viiveitä.

Pelien järjestelmävaatimukset eroavat toisistaan, jonka vuoksi olemme jakaneet ne omiin luokkiinsa. Jokaisessa luokassa esittelemme joitain pelinimikkeitä, jotka ovat yhtä vaativia kyseiselle pelityypille. Tämän ansiosta voimme olla varmoja, että saat tasoa vastaavan pelikokemuksen.

Level-tasojen esimerkkejä erilaisille järjestelmille

Tuotetyyppi

CPU

GPU

Time Spy Overall

TS Graphics

TS Physics

Kevyet pelit

Medium pelit

Raskaat pelit

Kannettava

Celeron N4020

UHD Graphics 600

142

109

627

EI tasoa

EI tasoa

EI tasoa

Kannettava

i5-1135G7

Iris(R) Xe

977

875

2927

Level 1

Ei tasoa

Ei tasoa

All-in-one pöytäkone

i5-11400T

UHD Graphics 730

594

513

5987

Level 1

Ei tasoa

Ei tasoa

Kannettava

Ryzen 5 5500U

Radeon Graphics

846

743

4138

Level 1

Ei tasoa

Ei tasoa

Peli-kannettava

Ryzen 5 5600H

RTX 3050

4962

4729

6898

Level 5

Level 2

Ei tasoa

Peli-kannettava

Ryzen 7 5800H

Radeon RX 6700M

9506

9538

9350

Level 5

Level 3

Level 1

Pelitietokone

I9-11900K

RTX 3090

17305

18769

12003

Level 5

Level 5

Level 4