
Opas: Kuinka nopean netin tarvitset kotiin?
Kuinka nopea nettiyhteys on riittävän nopea? Vastaus riippuu, siitä mihin verkkoa käytät. Kotiverkkoon liitettyjen laitteiden määrän ja käyttötarpeen kasvaessa myös vaatimukset verkkoyhteyden nopeudesta ja vakaudesta kasvavat. Mutta kuinka nopea yhteyden tulisi olla jos työskentelet kotona, striimaat sisältöä ja käytät nettiä vapaa-ajan viihteeseen?
Vinkkejä parempaan WiFi-yhteyteen:

Monta käyttäjää vs. aktiivinen käyttö
Käyttäjien määrä ei ole oleellinen, vaan ladattavan tiedon määrä.
Jos verkkoyhteyttä käytetään lähinnä sähköpostien lukemiseen, sovellusten päivittämiseen, uutisten tai sosiaalisen median selailuun, ei sen tarvitse olla suurinopeuksinen, vaikka yhteyttä käyttäisi useampi henkilö samanaikaisesti. Verkkoyhteyden nopeusvaatimukset nousevat merkittävästi, jos yhteyttä käytetään etätyöskentelyyn, online-pelien pelaamiseen, suurten tiedostojen lataamiseen tai jos useampi henkilö striimaa sisältöä samanaikaisesti.
Yleisesti ottaen suoratoistopalvelujen käyttö ei vaadi huippunopeaa yhteyttä ja toimii usein moitteettomasti myös mobiiliyhteydellä. Suoratoistaminen ei myöskään vie turhaa tilaa kovalevyltä tai puhelimen muistista. Tämän vuoksi niiden käyttö on erittäin suosittua. On kuitenkin hyvä muistaa, että koska sisällön suoratoisto tapahtuu reaaliaikaisesti, tulee verkkoyhteyden olla vakaa ja riittävän nopea.

Pienen talouden tarpeet täyttävä verkkoyhteys
Perusnopeuksinen verkkoyhteys on omiaan talouksiin, joissa asuu enintään kolme henkilöä.
Elokuvien ja sarjojen suoratoisto vaatii 5-6 Mbps nopeuden (megabittiä sekunnissa) ja jos nettiä käytetään samanaikaisesti myös verkkosivujen selaukseen tai musiikin striimaukseen, tulee nopeuteen lisätä ylimääräiset 1,5 Mbps.
Teoriassa tämä tarkoittaa, että vaadittava nopeus taloudessa olisi vaatimattomat 10 Mbps, joka onkin usein pienin saatavilla oleva liittymä vaihtoehto. On myös muistettava, että liittymien nopeudet ovat teoreettisia nopeuksia ja lähes poikkeuksetta ilmoitettua hitaampia. Verkon nopeuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten puhelinlinjan pituus ja kunto sekä verkkoon liitettyjen laitteiden määrä. Jos haluat varmistaa riittävän nopeuden pienen talouden käyttöön – suosittelemme valitsemaan vähintään 25 Mbps nopeuden.
Jos työskentelet kotona, huomioi työssäsi käyttämiesi ohjelmien vaatimukset varsinkin jos lataat suuria tiedostoja ja vietät suuren osan työpäivästäsi online-kokouksissa.

Keskinopea internet-yhteys keskikokoiseen talouteen
Keskinopea internet-yhteys on ideaali 3-4 henkilön talouksiin, joissa jokaisen laitteet ovat liitetty verkkoon.
Jos talouden jokaisen henkilön puhelimet ovat yhteydessä kodin langattomaan verkkoon, 2-3 henkeä katsoo videoita sekä monia internet-sovelluksia käytetään samanaikaisesti, kasvaa kaistan tarve nopeasti, eikä 25 Mbps enää riitäkään, vaan tarvitaan 50-80 Mbps.
Sama koskee yksin asuvaa, joka käyttää useita internetpohjaisia ohjelmia samanaikaisesti. Esimerkiksi videoneuvottelujen ja videoiden suoratoisto vaatii enemmän enemmän kaistaleveyttä, kuin nettisivujen selaaminen tai sähköpostien käsittelyn. Online-pelien nopeuden tarve vaihtelee peleittäin, mutta usein pelaamiseen tarvitaan vähintään 5 Mbps.

Huippunopea yhteys aktiivisille käyttäjille
Huippunopea yhteys sopii perheelle, jossa kaikki käyttävät internetiä aktiivisesti aamusta iltaan.
Verkkoyhteydeltä vaaditaan enemmän, jos yksi tai useampi perheenjäsen työskentelee etänä ja samanaikasesti kotona suoratoistetaan tai ladataan videoita suoratoistopalveluihin, sekä kuunnellaan musiikkia. Korkean nopeuden verkkoyhteys sopii myös talouksiin, jossa online-pelaaminen on aktiivista ja kestää pidempiä aikoja. Verkkoon liitettyjen laitteiden määrä on suuri ja niihin voi kuulua mm. joukko älykotilaitteita, pelikonsoli, Smart-TV ja jokaisen perheen jäsenen puhelimet.
Tässä tapauksessa kaistan tarve on noin 150-250 Mbp/s, joka riittää hyvin erittäin aktiiviseen kotitalouskäyttöön. Saatavilla on kuitenkin jopa 1000 Mbp/s -yhteyksiä, jotka sopivat erinomaisesti niin vaativaan työkäyttöön kuin online-pelaamiseen.

Löydä käyttöösi sopiva reititin

Kuinka sijoittaa WiFi-reititin oikein
