Osto-opas: Kamerat
Käyttöösi sopivan kameran löytäminen riippuu paljolti siitä, mitä haluat kuvata, missä haluat kuvata, kuinka paljon varusteita haluat hankkia ja millaisia kuvausolosuhteita kameran tulisi kestää. Tässä kameran osto-oppaassa kerromme kameroiden eroista ja auttaa sinua löytämään omiin kuvaustarpeisiisi ja budjettiisi sopivimman mallin.
Digikamera
Tutustu digikameroihinDigikameroita on saatavilla laaja valikoima, yksinkertaisista "kohdista ja kuvaa" -malleista suorituskykyisiin kompaktikameroihin, joissa yhdistyvät verrattain kätevä koko ja järjestelmäkamerasta tuttuja edistyneitä ominaisuuksia.
Digikameran edut:
- Kätevä yleiskamera moniin tilanteisiin
- Kompaktikamerat sopivat kaukana olevien kohteiden kuvaamiseen
- Kulkee helposti mukana matkalla
- Tarjolla veden- ja iskunkestäviä malleja
Järjestelmäkamera
Tutustu järjestelmäkameroihinJärjestelmäkamerat ovat ammattilaisten ja intohimoisten harrastelijoiden varma valinta. Kamerat tarjoavat täydet manuaaliasetukset, erittäin korkean kuvan- ja videolaadun sekä erittäin laajan valikoiman objektiiveja.
Järjestelmäkameran edut:
- Korkea kuvanlaatu
- Mahdollistaa nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamisen
- Monipuoliset ominaisuudet
- Vaihdettavat objektiivit
- Edistynyt kuvanvakaus korkealaatuisille videoille
Action-kamera
Tutustu action-kameroihinAction-kamera, eli toimintakamera, on täydellinen vauhdikkaiden seikkailujen tallentamiseen. Kompaktin kokonsa ansiosta kiinnität toimintakameran helposti esim. kypärään, rintakehän ympärille tai virvelin vapaan, ja kuvaat hurjimmat temput jopa 4K-laadulla.
Action-kameran edut:
- Kompakti koko ja erinomainen veden- ja iskunkestävyys
- Monipuoliset ominaisuudet videokuvaukseen
- Lukuisat kiinnitysmahdollisuudet erilaisten lisätarvikkeiden avulla
- Tarjoaa mahdollisuuden leikitellä eri kuvakulmilla
Kamerapuhelin
Parhaat kamerapuhelimet ja kuvankäsittelysovelluksetMonet meistä ovat korvanneet perinteisen kameran älypuhelimen kameralla. Tuotevalikoimasta löytyy puhelimia, joista löytyy jopa neljä kameraa. Älypuhelimen kamera on lähes aina helposti käden ulottuvilla ja monet niistä tallentavat kuvat ja videot erinomaisella laadulla.
Kamerapuhelimen edut:
- Kamera kulkee aina mukanasi
- Soveltuu erinomaisesti tärkeiden hetkien ikuistamiseen
- Sopii parhaiten paikallaan olevien kohteiden kuvaamiseen
- Kuvat ja videot on helppo jakaa perheen ja ystävien kanssa
Kuvakennon koko
Jokaisen kameran sydän on kuvakenno. Kuvittele kuvakennoa filmin digitaaliseksi vastineeksi. Ottaessasi kuvaa, valo ohjataan objektiivin läpi kuvakennolle, jonka jälkeen kameran muu tekniikka muodostaa siitä kuvan.
Miksi kuvakennon koko on ratkaiseva?
Kuvakennon koko on yksi tärkeimmistä seikoista kameraa hankittaessa. Mitä isompi kuvakenno, sitä enemmän se kykenee vangitsemaan valoa. Ja mitä enemmän kuvakenno vangitsee valoa, sitä yksityiskohtaisempi kuvasta tulee.
Suurempi kuvakennon koko, kuten siirtyminen APS-C -kuvakennosta full frame -kuvakennoon, tarjoaa huomattavan eron kohdetta kuvattaessa. Full frame -kuvakenno ei rajaa reunoja, jonka hyödyllisyys osoittautuu maisemia tai rakennuksia kuvattaessa. Tämän lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden käyttää matalaa syväterävyyttä.
Suurempi kuvakenno tarjoaa mahdollisuuden käyttää hyväkseen parempaa dynaamista aluetta (kuvan vaaleiden ja tummien välinen suhde), vähentää kohinaa ja parantaa suorituskykyä hämärä- ja yökuvauksessa.
Hyvänä perussääntönä voidaan pitää, että kamerat, joissa on vaihdettavat objektiivit, ovat varustettu suurella kuvakennolla, kuten Full Frame -tai APS-C -kuvakennolla, kun taas digikamerat ja älypuhelimet ovat varustettu pienillä kuvakennoilla. Alla näet eri kuvakennojen koot.
Manuaaliset asetukset
Kun tulet enemmän tutuksi kamerasi kanssa, voit unohtaa automaattiset asetukset ja ottaa luovia valokuvia säätämällä polttoväliä, suljinnopeutta ja ISO-arvoa manuaalisesti.
Mikä on valotusaukko?
Valotusaukko, eli aukko, on objektiivin sisällä oleva reikä, joka muodostuu himmentimestä. Valotusaukko määrittää, kuinka paljon kuvakennoon pääsee valoa. Himmennin taas koostuu teristä, joiden asentoa hallitaan manuaalisesti tai automaattisesti.
Valotusaukko ilmoitetaan numerolla, jonka edessä on ”f”-kirjain. Mitä pienempi ”f”-luku, sitä suurempi valotusaukko. Esimerkkinä f/1.8 luo suuremman aukon ja mahdollistaa suuremman valomäärän pääsyn kuvakennoon. Tämä luo kapean syväterävyysaleen ja mahdollisuuden säätää, kuinka teräväksi tai pehmeäksi haluat taustan jäävän. Pehmennetty tausta nostaa kuvauskohteen paremmin esiin.
Vastaavasti suuri “f”-luku, esimerkiksi f/16, päästää pienemmän määrän valoa kennoon luoden pitkän syväterävyysalueen, eli tarkat yksityiskohdat kautta koko kuva-alan. Suuri ”f”-luku soveltuu hyvin esimerkiksi maisemakuvaukseen.
Mikä on valotusaika?
Valotusaika kertoo, kuinka kauan aukko on auki ja päästää valoa kuvakennoon. Kuvanottohetkellä sulkija aukeaa ja päästää halutun määrän valoa valokennoon ja sulkeutuu tämän jälkeen. Mitä pidempi valotusaika on, sitä enemmän valoa pääsee valokennolle. Liian pitkä valotusaika saattaa kuitenkin aiheuttaa kuviin epätarkkuutta.
Lyhyt valotusaika on optimaalinen liikkuvien kohteiden kuvaamiseen, kuten urheilutapahtumien kuvauksessa tai luontokuvauksessa.
Pitkä valotusaika tarjoaa mahdollisuuden ottaa hieman taiteellisempia kuvia liikkuvista kohteista. Pitkä valotusaika sopii mm. maisemakuvaukseen tai tähtitaivaan kuvaukseen. Pitkällä valotusajalla kuvaaminen sopii erityisesti yökuvaukseen, koska se päästää enemmän valoa kuvakennoon.
Mikä on ISO?
ISO on kuvakennon valoherkkyyden arvo, joka mitataan numeroissa. Korkeampi ISO-asetus tarjoaa enemmän herkkyyttä valolle, kun taas alempi luku tarkoittaa vähemmän herkkyyttä.
Korkea ISO tarjoaa paremman suorituskyvyn hämärissä valaistusolosuhteissa kuvattaessa ja voit kuvata lyhyemmällä valotusajalla sekä pienemmällä aukolla. Huomioitavaa on, että liian korkea ISO saattaa tehdä kuvista rakeisia ja aiheuttaa kuviin epätarkkuutta.
Vaikka modernit kamerat kykenevät vähentämään korkean ISO:n aiheuttamaa rakeisuutta, kannattaa ISO-arvo usein pitää niin matalalla kuin mahdollista.
Videokuvaaminen
Videon kuvaamiseen on monia mahdollisuuksia. Kaikki riippuu siitä, mitä aiheita aiot kuvata eniten. Digikamerat ja kompaktikamerat ovat täydellisiä kuvaamaan arjen pieniä kohokohtia, kuten syntymäpäiväjuhlia tai lasten rantaleikkejä, mutta jos haluat videoiltasi enemmän, suosittelemme suuntaamaan katseen toimintakameroihin ja videokameroihin. Uudet videokamerat tarjoavat uskomattoman laadukkaan kuvan ja monipuoliset toiminnot. Actionkamera sopii täydellisesti vauhdikkaiden seikkailujen kuvaamiseen sen kompakti ja kevyen rakenteensa sekä edistyneen tekniikan ansiosta.
Videokuvanlaatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota, jos olet aikeissa katsella videoitasi jälkikäteen suuremmalta näytöllä, kuten TV:llä tai tietokoneen näytöltä. Järjestelmäkamerat ja kompaktikamerat tarjoavat videokuvaukseen monipuolisia toimintoja ja varmistavat videoille korkeamman resoluution. Pienemmät näytöt, kuten älypuhelimen tai tabletin näytöt sopivat matalalla resoluutiolla kuvattujen videoiden tarkasteluun, kun taas TV-ruutu sopii loistavasti korkearesoluutioisen videosisällön katseluun. Monet valmistajat ovat alkanet kiinnittää yhä enemmän huomiota kameran videokuvausvalmiuksiin. Intohimoiselle videokuvaajille on tarjolla ammattitason kameroita 4K Ultra HD -ja nyt myös 6K-tarkkuudella!
Mikä on FPS ja miksi siihen tulee kiinnittää huomiota?
FPS, eli kuvataajuus, tulee sanoista Frames Per Second ja tarkoittaa näytölle piirrettyjen kuvien määrää sekunnissa. Mitä suurempi FPS on, sitä sulavaliikkeisempi video on.
Kuinka välttää kameran tärinää?
Monet kamerat ovat varustettu kuvanvakaimella, joka minimoi liikkeestä johtuvaa tärinää ja tekee videoista teräviä. Kuvanvakain on erinomainen ominaisuus, jos kuvaat videoita vapaalla kädellä tai haluat kuvata panorointitekniikalla.
Kuinka voin hidastaa videoita?
Erityisesti vauhdikkaissa videoissa hetket vilistävät ohi nopeasti. Osa kameroista tarjoaa ns. Slow Motion- tilan, jonka ansiosta voit hidastaa videoiden parhaimmat hetket ja nauttia yksityiskohdista entistä paremmin.
Objektiivit
Tutustu eri objektiiveihin täälläSuurimpia järjestelmäkameran etuja on vaihdettavat objektiivit. Objektiivi muuntaa kameran täydelliseksi jokaiseen kuvaustilanteeseen. Olipa kyseessä makrokuvaus, urheilukuvaus tai esimerkiksi luontokuvaus - oikeanlainen objektiivi varmistaa parhaan mahdollisen kuvan.
Kameratarvikkeet
Tutustu kameratarvikkeisiin täälläKameralaukku, kolmijalka ja muistikortti - oikeilla lisätarvikkeilla pidät huolta uudesta kamerastasi, luot kuvaustilanteissa kamerallesi vakaan alustan tai varmistat riittävästi tallennustilaa kaikille kuvillesi. Eri objektiivin suodattimet luovat kuviin eri tunnelman. Tämä on täydellinen tapa viimeistellä kuva tunnelmalla, joka jättää instagram-suotimet varjoonsa.
Tutustu valokuvausoppaisiimme
Paranna taitojasi valokuvaajana käyttämällä oikeita tekniikoita ja tuotteita erilaisten esineiden ja kohteiden kuvaamiseen.
Opas: Hääkuvaus
Lue lisääHaluatko tietää enemmän hääkuvauksesta ja mitä kameratarvikkeita tarvitset onnistuneiden hääkuvien ikuistamiseen?
Opas: Maisemakuvaus
Lue lisääHaluatko tietää enemmän maisemakuvauksesta ja mitä kameratarvikkeita tarvitset onnistuneiden maisemakuvien ottamiseen?
Opas: Lintu- ja luontokuvaus
Lue lisääHaluatko tietää enemmän lintu- ja luontokuvauksesta ja mitä kameratarvikkeita tarvitset onnistuneiden valokuvien ottamiseen?
Opas: Makrokuvaus
Lue lisääHaluatko tietää enemmän makrokuvauksesta ja mitä kameratarvikkeita tarvitset onnistuneiden makrokuvien ottamiseen?
Opas: Yökuvaus
Lue lisääHaluatko tietää enemmän yökuvauksesta ja mitä kameratarvikkeita tarvitset onnistuneiden kuvien ottamiseen pimeässä?
Urheilukuvaus
Lue lisääHaluatko tietää enemmän urheilukuvauksesta ja mitä tarvikkeita tarvitset onnistuneiden urheilukuvien ottamiseen?
Tiedä mistä puhutaan!
Bluetooth | Bluetooth on lyhyen kantaman radiotekniikkaan perustuva langaton tiedonsiirtotekniikka, jonka avulla siirrät tietoja laitteesta toiseen.
NFC | Near Field Communication on lyhyen kantaman tiedonsiirtotekniikkaa, jonka avulla yhdistät laitteet toisiina langattomasti. NFC tarjoaa nopean ja helpon tavan luoda Bluetooth-yhteys koskettamalla kevyesti laitteita toisiinsa.
WiFi | Langaton tiedonsiirtostandardi, jonka avulla laite voidaan liittää internetiin tai muihin samassa verkossa oleviin laitteisiin.
GPS | Global Positioning System, eli maailmanlaajuinen paikallistamisjärjestelmä, on satelliiteista koostuva navigointijärjestelmä, jonka avulla voit määrittää sijaintisi.
Megapikseli | Digitaaliset kuvat ovat tehty pikseleistä. Yksi megapikseli vastaa miljoonaa pikseliä. Mitä korkeampi megapikseleleiden määrä, sitä suuremman kuvan voit teettää
ISO | Kuvakennon valoherkkyysarvo. Mitä suurempi arvo on, sitä herkempi kuvakenno on.
HD video (720 / 1080p) | HD tarjoaa videoille 1280 × 720 pikselin kuvatarkkuuden, kun taas full HD tarjoaa videolle 1920 x 1080 pikselin kuvatarkkuuden.
4K Ultra HD Video | 4K-video (3 840 × 2 160 pikseliä), jonka ansiosta videossa on neljä kertaa korkeampi kuvanlaatu kuin Full HD -videoissa.
Kennotyypit (CMOS / CCD) | Kenno tallentaa valon ja muuttaa sen kuvaksi. CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor) on tehokas ja käyttää hyvin vähän virtaa sekä kykenee tallentamaan kuvia nopealla tahdilla. CCD (charged couple device) tarjoaa korkealaatuisen kuvan, erinomaisen dynaamisen alueen sekä kohinan hallinnan.
Näytön tyypit (LCD / LED / OLED / TFT) | LCD (nestekidenäyttö) koostuu sähköisesti ohjatusta, valoa polarisoivasta nesteestä. LED koostuu valodiodeista. OLED on lyhenne sanoista organic lightemitting diode, jolla tarkoitetaan orgaanista lediä. TFT (thin film transistor) on teknologia, jolla LCD-näytöistä saadaan tarkempia vähemmällä energiankulutuksella.
Pikakamerat | Pikakamerat tulostavat kuvat välittömästi niiden ottamisen jälkeen. Instax ja Polaroid ovat johtavia pikakameroiden valmistajia.
Kuvanvakain | Kuvanvakain vähentää liikkeestä johtuvaa tärinää, jonka ansiosta kuvista tulee terävämpiä ja videoista sulavampia.
Etsin | Etsin on kamerassa oleva pieni aukko, jota vasten silmä laitetaan kuvan rajaamista ja kameran suuntaamista varten. Etsin voi olla optinen (järjestelmäkamerat) tai digitaalinen (peilittömät kompaktikamerat). Nykyaikaisissa digikameroissa on harvoin etsintä.
FPS | FPS, eli kuvataajuus, tulee sanoista Frames Per Second tarkoittaa näytölle piirrettyjen kuvien määrää sekunnissa. Mitä suurempi FPS on, sitä sulavaliikkeisempi video on.
Linssikiinnike | Vaihdettavalla linssillä varustetuissa kameroissa tämä on rajapinta rungon ja objektiivin välillä. Jokaisella kameramerkillä on omat kiinnikkeet, joten tarvitset yhteensopivia linssejä tai adapteria.
IF | Lyhenne sanoista "Internal Focus" eli sisäinen tarkennus, jossa tarkennukseen käytetyt linssit ovat linssin sisällä niin, että etuelementti ei liiku.
Säänkestävä | Osa premiumtason objektiiveista on rakenteeltaan säänkestäviä, joka ansiosta ne eivät vaurioidu sateessa, sumussa tai pölystä.
Slow Motion | Slow motion tarjoaa mahdollisuuden hidastaa videoita, jotta voit katsella niitä hitaammalla kuvannopeudella – ideaali vauhdikkaiden kohtauksien toistamiseen.