
Kierrätä oikein Gigantin avulla
Mihin vanhat paristot tulee jättää, entä rikkonainen hiustenkuivain? Miksi vanhaa matkapuhelinta ei saa heittää sekajätteen sekaan? Olemme keränneet artikkeliin hyödyllisiä kierrätysvinkkejä ja -ohjeita.
Puhelimet
Mitä? Käytöstä poistetut matkapuhelimet, vanhoista nokialaisista uusiin älypuhelinmalleihin.
Miksi? Puhelin sisältää ympäristölle haitallisia materiaaleja, jotka vaativat oikeaoppisen jatkokäsittelyn. Samalla ne voivat sisältää arvokkaita ja uusiutumattomia materiaaleja, jotka voidaan kerätä uusiokäyttöä varten.
Miten? Käy läpi kodin kaapit ja laatikot, jonne monet vanhat matkapuhelimet päätyvät. Kotoa voi löytyä vanha Nokia 3210 tai rikki mennyt älypuhelin muutaman vuoden takaa. Tiesitkö meidän Trade-In -palvelusta? Saat toimivasta puhelimesta hyvityksen uutta hankittaessa. Matkapuhelinten lisäksi kannattaa etsiä niiden laturit, joita ei enää käytetä.
Minne? Vie puhelimet Gigantin kierrätyspisteelle, josta se lähtee asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Jos puhelin on toimiva, kannattaa kysyä myymälästä, voiko siitä saada hyvitystä uuteen malliin vaihdettaessa. Asiantuntevat myyjämme auttavat sinua selvittämään, onko puhelin vielä vaihdettavissa vai kannattaako se jättää kierrätykseen.
Kodinkoneet
Mitä? Elinkaarensa päässä olevat kodinkoneet, kuten astianpesukoneet, pyykinpesukoneet ja jääkaapit.
Miksi? Kodinkoneissa käytetään ympäristölle haitallisia aineita ja materiaaleja eikä niitä saa päästää luontoon, vaan ne täytyy kierrättää oikeaoppisesti, jotta materiaalit pääsevät uusiokäyttöön. Monista näistä materiaaleista on nykyään pulaa, joten niiden kierrättäminen on erittäin tärkeää.
Miten? Kun olet ostamassa uutta tai käytettyä kodinkonetta vanhan tilalle, vie vanha kodinkone kierrätyspisteelle. Kun tilaat kodinkoneen kuljetuksella Gigantista, voit tilata samalla myös vanhan koneen poisviennin, jolloin kierrätämme sen.
Minne? Jokaisessa Gigantin myymälässä kierrätetään kaikki SER-jäte, mukaanlukien kodinkoneet. Voit tuoda kodinkoneesi meille kierrätykseen ja vähennät ympäristön kuormitusta.
Pienet sähkö- ja elektroniikkalaitteet
Mitä? Hiustenkuivaimet, partakoneet, silitysraudat, monitoimikoneet, DVD-soittimet ja muut vastaavat laitteet.
Miksi? Laitteet koosta riippumatta voivat sisältää ympäristölle haitallisia aineita, jotka vaativat asianmukaisen jatkokäsittelyn. EU-säädökset vaativat, että tuotteet kierrätetään asianmukaisesti.
Miten? Varmista, ettei käytöstä poistetut laitteet päädy vuosiksi varastoon tai kellariin ennen niiden kierrätykseen viemistä. Jos laite menee rikki, kannattaa se viedä saman tien kierrätyspisteelle, mistä se lähetetään eteenpäin jatkokäsittelypisteeseen. Tällä tavoin varmistetaan, ettei laitteista päädy luontoon haitallisia ainesosia. Monet materiaaleista ovat maailmasta hupenemassa ja kierrätyksen avulla ne tulevat uusiokäyttöön ja näin vähennät ympäristön kuormitusta.
Minne? Kaikissa Gigantin myymälöissä on kierrätyspiste, jonne voi tuoda sähkö- ja elektroniikkaromua. Voit jättää käytetyt elektroniikkatuotteesi mihin tahansa Gigantin myymälään riippumatta siitä, mistä tuote on ostettu. Suomessa kaikki elektroniikkaa myyvät liikkeet ovat velvollisia vastaanottamaan kierrätettävät sähkö- ja elektroniikkalaitteet. Laitteet voidaan viedä myös kunnan tai kaupungin kierrätyskeskukseen.
Paristot
Mitä? Käytetyt AA- ja AAA-paristot sekä nappiparistot jne. tulee kierrättää. Tämä koskee sekä kertakäyttöisiä että uudelleenladattavia paristoja.
Miksi? Paristot sisältävät ympäristölle haitallisia aineita, kuten lyijyä, elohopeaa ja kadmiumia, jotka vaativat niiden oikeaoppisen kierrättämisen. Paristoja ei siis saa heittää sekajätteisiin, mistä nämä aineet voivat ajautua luontoon.
Miten? Vanhat paristot kannattaa kerätä esimerkiksi pieneen astiaan, jossa ne on helppo kuljettaa kierrätyspisteelle. Laita pariston napojen päälle teipin pala, joka estää niitä aiheuttamasta oikosulkua keräysastiassa.
Minne? Paristot voidaan viedä niille tarkoitetuille kierrätys- tai ekopisteille, joita löytyy useimmista paristoja myyvistä kaupoista, kuten automarketeista ja Gigantin myymälöistä. Kaikki kunnalliset jäteasemat ovat myös velvoitettuja vastaanottamaan käytettyjä paristoja.
Lelut
Mitä? Paristoilla toimivat nuket, toimintahahmot, kauko-ohjattavat autot ja muut lelut, joissa on elektronisia komponentteja ääni- tai valotehosteilla.
Miksi? Paristo- tai akkukäyttöiset lelut lasketaan vaaralliseksi jätteeksi, joka voi aiheuttaa haittaa ympäristölle. Muista, että kaikki elektroniset lelut, jotka tuottavat ääntä tai valoa, voivat sisältää ympäristölle haitallisia materiaaleja, eikä niitä saa siksi heittää sekajätteisiin.
Miten? Kotiin kertyneet lelut kannattaa käydä läpi kerran pari vuodessa ja tarkastaa elektronisten lelujen kunto. Rikkoontuneet ja käytöstä poistetut lelut tulee kierrättää asianmukaisella tavalla.
Minne? Elektroniset lelut voidaan palauttaa lelukauppaan, tai ne voidaan viedä lähimmälle kierrätyspisteelle.
Tiesitkö että...
… myös nämä laitteet lasketaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi ja tulisi kierrättää asianmukaisella tavalla?
- Soivat syntymäpäiväkortit
- Lasten vilkkukengät
- Sähkötupakat
- Hierontalaitteet
- Taskulaskimet

Kierrätys ja uusiokäyttö
Laitteiden kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö ovat välttämättömiä asioita ympäristön kannalta. Lue miten me Gigantilla asian näemme.

Opas: Näin kierrätät jouluna
Joulun aikaan kierrätyksen merkitys korostuu. Voit ostaa joululahjat myös meidän Outletista, tee löytöjä takuulla!

Vanhan kuivausrummun tai pesukoneen kierrätys
Onko sinulla vanha pesukone tai kuivausrumpu, jonka haluat vaihtaa uuteen? Lue oppaastamme kuinka nopeaa ja helppoa sen kierrättäminen on!

Miksi vanha kannettava tietokoneesi kannattaa kierrättää
Elinkaarensa päässä oleva käyttämätön tietokone tulee kierrättää. Vähennät näin ympäristön kuormitusta ja harvinaiset materiaalit pääsevät uusiokäyttöön.

Kestävämmät pakkausmateriaalit
Gigantti haluaa edistää kierrätettävien pakkausmateriaalien käyttöä ympäristön kuormituksen helpottamiseksi.