PELLETTIGRILLAUS - TULEVAISUUDEN MAKUNAUTINTO
Jotkin trendit ovat lyhyitä, toiset taas ovat tulleet jäädäkseen. Grillauksessa pellettigrillit ovat nousseet viime vuosina suosioon, ja niiden tuottama upea maku ja helppokäyttöisyys ovat herättäneet grillaajien kiinnostuksen eri puolilla maailmaa. Pidätkö herkullisen grilliruoan savuisesta mausta? Sitten on tullut aika tutustua pellettigrillauksen maailmaan!
Mikä pellettigrilli on?
Pellettigrillit on tunnettu vuosien varrella myös "pellettisavustimina", koska ne pitävät lämpötilan juuri sopivana savustettaessa esimerkiksi nyhtöpossua tai rintapaistia. Savustaminen on siis perinteisesti ollut pellettigrillin päätarkoitus, mutta ajan myötä tilanne on muuttunut.
Näin se toimii
Sähkötoimisessa pellettigrillissä käytetään polttoaineena puupellettejä. Pelletit lisätään säiliöön, ja grilli sytytetään kytkemällä sähkö päälle. Tällöin moottori siirtää pellettejä hitaasti työntöruuvilla grilliritilän alla olevaan polttoastiaan. Lämmityselementti sytyttää pelletit, ja puhallin jakaa lämmön grillaustilaan. Kypsennyksen aikana lämpötilaa valvotaan mittarilla, ja grilli pitää lämpötilan tasaisena mittarin, puhaltimen ja moottorin avulla. Se voi joko nostaa lämpöä syöttämällä lisää pellettejä tai laskea sitä hidastamalla syöttöä. Kun haluat aloittaa grillaamisen pellettigrillillä, lisää vain pellettejä, valitse näyttöön haluamasi lämpötila ja käynnistä grilli.
Takapihan uuni
Tällainen grilli toimii periaatteessa uunin tavoin – lämpö pysyy tasaisena koko kypsennyksen ajan. Se pystyy säätämään lämpötilan lähes itsestään. Siinä ovat pellettigrillin perusteet, ja kaikkien grillien tavoin sitäkin on tietenkin huollettava. Ajan myötä tarpeita on tullut lisää. Nykyisin pellettigrillien on toimittava matalien lämpötilojen lisäksi myös korkeissa, ja lisäksi niissä on käytettävä ruoanlaittoa helpottavaa älyteknologiaa. Juuri siitä pellettigrillit tunnetaan: helposta ruoanlaitosta.
Miksi valita pellettigrilli?
Joidenkin mielestä pellettigrillit sopivat vain ammattilaisgrillaajille – jopa grillausnörteille. Se on tarkoitettu vain täydellisen grillikyljen, nyhtöpossun tai rintapaistin grillaamiseen. Pellettigrilli helpottaa kuitenkin savustamista, ja jos valitsemasi pellettigrilli kestää myös korkeita lämpötiloja, se on kaikkein kätevin yleisgrilli.
Erinomainen käyttömukavuus
Sillä ei ole väliä, oletko vasta-alkaja vai kokenut grillaaja. Sen kun kytket grillin päälle, valitset lämpötilan ja lisäät ruoan. Tämän jälkeen grilli säilyttää asetetun lämpötilan. Lämmön ylläpitoa ei siis tarvitse stressata! Pellettigrillin ääressä voit keskittyä kätevästi muihin asioihin, kuten seurusteluun ystävien ja perheen kanssa. Älä huoli – kyse ei ole kuitenkaan vain kätevyydestä, vaan myös mausta! Pellettigrilli tuottaa grilliruokiin tutun ja pidetyn maun. Erittäin käytännöllistä ja maukasta – paljon elämyksiä!
SMOKEFIRE - MAKU ENNEN KAIKKEA
SmokeFire-grillin lanseerauksen yhteydessä Weber esitteli maailmalle ensimmäisen puupellettigrillinsä – grillin, joka edustaa kaikkea sitä, josta Weber tunnetaan ja jota sen tuotteissa arvostetaan. Se asettaa uudet standardit pellettigrillaukselle.
SmokeFire-tuoteperheessä on kaksi sarjaa: alkuperäinen SmokeFire ja SmokeFire STEALTH Edition. Kummassakin sarjassa on kaksi kokovaihtoehtoa, EX4 ja EX6, joista voit valita tarpeiden ja käytettävissä olevan tilan perusteella.
Savusta, ruskista ja kaikkea siltä väliltä
SmokeFiren lämpötila-alueella 95–315 °C:n voit grillata, savustaa, leipoa ja kaikkea siltä väliltä. Yksi ainoa grilli, jonka avulla voit valmistaa täydellisiä puoliraakoja pihvejä, hitaasti kypsytettyjä grillikylkiä, pizzoja, jälkiruokia, hampurilaisia tai mitä tahansa mielesi tekee.
Aito Weber-perimä
Yli 70 vuoden grillauskokemukseen perustuva SmokeFire-pellettigrilli tarjoaa uutta innovaatiota takapihallesi, ja se on mahdollista Weberin kuuluisan perimän ansiosta. Weberin ainutlaatuisesta posliiniemaloidusta viimeistelystä ensimmäisen Weber-pallogrillin keksimiseen asti ja aina Weberin vuonna 1985 kehittämiin Flavorizer Bars -tankoihin. SmokeFirella se onnistuu!
Esittelyssä älykäs grillausteknologia
SmokeFire-grillissä Weber esitteli myös SmokeFire-grilliin integroidun älykkään WEBER CONNECT -grillausteknologian. Yhdistämällä SmokeFiren älypuhelimeen WEBER CONNECT -sovelluksella saat ilmoituksia grilliin ja puhelimeen grillauksen kaikissa vaiheissa. Voit jopa säätää SmokeFiren lämpötilaa suoraan älypuhelimesta. WEBER CONNECT toimii grillausavustajanasi, ja älyteknologian avulla Weber voi myös optimoida SmokeFire-grillisi toiminnan ja hienosäätää sitä langattomasti. Laiteohjelmisto- ja ohjelmistopäivitykset haetaan automaattisesti, joten grilli toimii aina odotetulla tavalla.
SYITÄ VALITA SMOKEFIRE
Näiden syiden takia kannattaa valita SmokeFire:
- Rasvan ja tuhkan poisto ilman erillistä astiaa SmokeFire-grillin sisäinen puhdistusjärjestelmä pitää tuhkan ja rasvan helposti puhdistettavassa laatikossa.
- Rasva-astia. Grillin sivussa roikkuva rasva-astia ei välttämättä ole käytännöllisin ratkaisu. Se voi olla sotkuinen ja epävakaa, ja se roikkuu juuri sopivalla korkeudella, että koirasi pääsee maistelemaan siitä.
- Flavorizer Bars -tangot. Ainutlaatuiset Weber Flavorizer Bars -tangot jakavat lämmön tasaisesti grilliritilöille ja varmistavat, että grilli saavuttaa korkean paistolämpötilan.
- Piippu. Piippu poistaa grillistä kuumaa ilmaa, jolloin se ei kuumene liian nopeasti optimaalista grillaamista ja paistamista varten.
- Ruskistus & savustus. 315 °C on maaginen luku. SmokeFiren laajan lämpötila-alueen ansiosta rintapaistin voi savustaa alhaisessa lämpötilassa ja täydellisen puoliraa'an pihvin ruskistaa korkealla lämmöllä.
- Rajoitettu lämpötilaväli. Jotkin pellettigrillit on suunniteltu savustamiseen, mutta ne eivät sovi kovin hyvin ruskistamiseen. Mehukkaan hampurilaispihvin tai täydellisen pihvin paistamista varten grillin on kuumennuttava nopeasti 315 °C lämpötilaan.
- Posliiniemaloitu pinta. Weber-posliiniemali kestää kaikenlaista säätä ja estää osaltaan ruostumista, halkeilua ja lohkeilua ajan myötä.
- Maalattu teräspinta. Joissakin pellettigrilleissä on maalattu teräskansi ja grillaustila. Maalattu teräs ruostuu ja lohkeilee ajan kuluessa.
- Vaiheittaiset grillausohjeet. Ainutkertainen WEBER CONNECT -älygrillausteknologia antaa yksityiskohtaisia grillausohjeita, sisältää grillausajastimen ja ilmoittaa esimerkiksi, kun on aika kääntää tai tarjoilla ruoka.
- Integroitu lämmönjakolevy. Katso grilliritilän alle. Joissakin pellettigrilleissä on integroitu, liekit estävä lämmönjakolevy (jota ei tule sekoittaa tiputusastiaan). Se estää suoran lämmön pääsyn ruokaan ja kerää samalla tuhkaa ja rasvaa.
SMOKEFIRE-GRILLIN HOITO
Pidä SmokeFire loistavana ja hyvässä kunnossa! Voit varmistaa muutamalla hoitotoimella, että SmokeFire toimii aina tehokkaasti – ja voit itse keskittyä tärkeimpään eli grillaamiseen.
Aterioiden välillä
Grilli on helppo puhdistaa käyttökertojen välillä – ja se on paras tapa varmistaa seuraavan grillauksen onnistuminen!
- Anna grillin kuumeta korkealla lämmöllä 10–15 minuuttia. Ruokajäämät palavat tällöin pois grilliritilöistä.
- Harjaa grilliritilät sen jälkeen puhtaiksi teräsharjalla.
- Tarkasta, että tuhka- ja rasvalaatikossa oleva tiputusastia ei pääse vuotamaan yli. Jos näin uhkaa käydä, vaihda astia uuteen. Tämä estää liekkien nousemisen kypsennyksen aikana.
- Nyt voit aloittaa grillaamisen!
Vuodenaikojen välillä
SmokeFire kannattaa puhdistaa perusteellisesti ajoittain ennen grillauksen alkamista, etenkin grillikauden alussa. Ei hätää – se on helppoa eikä vaadi paljon työkaluja tai aikaa. Tarvitset vain grillin puhdistusaineita, mikrokuituliinan tai talouspaperia, grillikaapimen ja uuden tiputusastian.
Sisäpuolen puhdistus:
- Kun SmokeFire on jäähtynyt kokonaan, suihkuta Weber-ritilänpuhdistusainetta sekä ylä- että alagrilliritilälle ja anna vaikuttaa hetki. Pyyhi sitten puhtaaksi talouspaperilla tai mikrokuituliinalla. Käytä tarvittaessa grilliharjaa. Poista ritilät grillistä.
- Puhdista Flavorizer Bars -tangot grillikaapimella alaspäin. Suihkuta sitten Weber-ritilänpuhdistusaineella, anna vaikuttaa hetki ja pyyhi puhtaaksi. Nosta Flavorizer Bars -tangot sitten pois grillistä.
- Kaavi lämmönohjauslevy ja irrota se.
- Kaavi grillaustila – työnnä jäljellä oleva lika tuhka- ja rasvalaatikkoon. Suihkuta Weber-ritilänpuhdistusaineella ja pyyhi puhtaaksi.
- Puhdista polttoastia kaapimella – työnnä lika pellettiritilän läpi.
- Poista tuhka- ja rasvalaatikko grillistä. Vaihda käytetty tiputusastia uuteen, tyhjennä laatikko, pyyhi se puhtaaksi ja aseta takaisin grilliin.
Ulkopuolen puhdistus:
- Suihkuta kanteen Weber-emalinpuhdistusainetta ja anna vaikuttaa hetki. Pyyhi puhtaaksi.
- Toista sama sivutasolla Weber-teräksenpuhdistusaineella – muista pyyhkiä syyn suuntaan.
- Olet valmis aloittamaan uuden grillauskauden!
5 KYSYMYSTÄ AMMATTILAISELLE
Grillimestari Anders Jensen on osallistunut grillauskilpailuihin ja mestaruuskilpailuihin ympäri maailmaa. Hän on yksi Weberin SmokeFire-asiantuntijoista ja grillannut tuhansia tunteja SmokeFire-grillillä. Syitä valita SmokeFire – suoraan ammattilaiselta!
”Se helpottaa grillaamista ja erityisesti savustamista – se tekee arjestani helpompaa ja mukavampaa. SmokeFire ei ole pelkästään savustin tai grilli, joka ruskistaa korkeassa lämpötilassa, vaan se tekee molemmat, se on erittäin tarkka ja voin hallita lämpöä puhelimestani.”
”Puupelletit antavat ruoalle ainutlaatuisen maun – juuri tätä savun makua kaipaamme grillatessamme. Minulle kyse on kuitenkin enemmän erilaisista mauista, joita erilaiset puupelletit tuottavat. Kuten tammi, kirsikka tai vaikkapa omena. Matalan lämpötilan kypsennyksellä voi saavuttaa hämmästyttäviä makuja. Kokeilen mielelläni erilaisia makuprofiileja.”
”Siitä on tullut luonnollinen osa päivittäistä ruoanlaittoani. Valitsen grillattavan lihanpalan sovelluksessa ja työnnän lihaan anturin. Sen jälkeen sovellus kertookin, mitä minun pitää tehdä seuraavaksi. Se ilmoittaa, kun esim. pihvi on käännettävä, joten minun ei tarvitse huolehtia siitä. Voin sen sijaan seurustella vieraideni kanssa.”
”Minulla ei ole uunia, joten teen vaikkapa pizzat, piirakat ja leivät grilleissäni. SmokeFiressa tein yksi päivä perunapizzan pizzakivellä – korkealla lämmöllä. SmokeFire paistaa pizzan mahtavasti – lämmön jakautuminen grillissä tekee pizzapohjasta herkullisen.”
”Tiedän, että pellettigrillaus tuo tavallisesti mieleen savustamisen – ja SmokeFire toimii upeasti savustettaessa hitaasti matalalla lämpötilalla. Tilannetta voi seurata sovelluksesta, ja grilli varmistaa tasaisen lämpötilan ja luo upean maun. SmokeFiren korkea lämpötila on tehnyt minuun valtavan vaikutuksen! Pihvistä tulee unohtumaton, kun SmokeBoost-toimintoa käytetään heti alussa, pihvi kypsennetään ensin ja ruskistetaan lopussa.”