Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Nainen ja mies puhuvat mikrofoniin

Podcastin äänittäminen ja editointi

Oletko koskaan miettinyt, miten ammattimaisten podcastien täydellisen tasapainoinen äänenlaatu on saatu aikaan? Laadukkaiden laitteiden, oikean puhetekniikan ja jälkituotannon yhdistelmällä nostat podcastiesi laatua astetta ammattimaisemmaksi.

Podcast-tuotannon perustyökalut ovat: mikrofoni puheen äänittämiseen, kuulokkeet itsesi kuulemiseen ja ohjelmisto äänitteen editointiin ja leikkaukseen. Näiden lisäksi pop-suodatin, eli puhkusuoja ja mikrofonin kehto parantavat ääntä entisestään.

Nainen puhuu mikrofoniin

Mikrofon

Lyhyesti sanottuna; laadukas mikrofoni takaa laadukkaan äänen. Sopivan podcast-mikrofonin valitseminen voi tuntua haastavalta, sillä mikrofonien valikoima on laaja ja malleissa on teknisiä eroavaisuuksia. Tulisiko sinun valita USB- vai XLR-mikrofoni? Dynaaminen vai kondensaattori? Kuinka monen ohmin impedanssi olisi sopiva? Erikoissanasto on pitkä ja useimmille vaikeaselkoinen, joten suosittelemme valitsemaan mikrofonin, joka tuottaa kiitettävän äänenlaadun mahdollisimman pienellä päänvaivalla. Tällaisia vaihtoehtoja ovat ns. plug-and-play ratkaisut, eli USB-liitännällä varustetut mikrofonit – Liitä mikrofoni sekä kuulokkeet tietokoneen USB-porttiin ja ala puhumaan. Monet ammattipodcastaajat vannovat USB-mikrofonien nimeen juuri niiden helppouden vuoksi.

Blue Yeticaster pro streaming-pakkaus

Hyödylliset tarvikkeet

Jos haluat asiaan astetta ammattimaisemman otteen, niin Blue Yeticaster Pro streamingsetti viimeistelee podcast-studiosi. Yeticaster-pakkaus sisältää Yeti USB-mikrofonin, Compass-mikrofonitelineen ja Radius III -kehtopidikkeen. Mikrofonin kehto, kuten Radius III, vaimentavat ympäristön aiheuttamaa värinää ja parantaa äänenlaatua.

Sinulla on mahdollisesti jo kuulokkeet, jos toisetkin, mutta sijoittamalla astetta laadukkaampiin kuulokkeisiin voit kuulla puheesi yksityiskohtaisemmin, joka on tärkeää erityisesti podcastin jälkieditoinnin aikana. Kurkista kuulokevalikoimaamme täällä .

GarageBand

Ohjelmat podcastien editointiin

Kun tarvikepuoli on kunnossa, on aika kiinnittää huomio ohjelmistoon, jolla äänität ja editoit podcastisi. Yksi suosituimmista verkkopohjaisista podcast-alustoista on esimerkiksi Descript. Erittäin käyttäjäystävällinen alusta tarjoaa työkaluja äänen ja videon tallennukseen, muokkaukseen, miksaukseen.

Toinen verkkopohjainen vaihtoehto, Hindenburg Journalist, on suunniteltu erityisesti podcastien äänittämiseen. Journalist tarjoaa ainutlaatuisia työkaluja, kuten virtuaalisen ”leikepöydän”, jolla voit järjestellä ja muokata ääniklippejä, automaattisen äänenvoimakkuuden tasaajan ja automaattisen äänenlaadun parannuksen, joka kalibroituu puhuvan henkilön äänelle sopivaksi.

Tarjolla on myös monia muita vaihtoehtoja, joiden ominaisuudet, käyttöliittymä ja hinnoittelu vaihtelevat palveluntarjoajan mukaan. Monet podcastaajat tuottavat ensiluokkaista laatua myös maksuttomilla ohjelmilla, kuten GarageBand, Audacity ja Reaper -ohjelmilla. Edistyneitä ominaisuuksia ja toimintoja kaipaaville henkilöille tarjolla on maksullisia vaihtoehtoja, kuten Logic Pro tai Pro Tools.

Mikrofonin sijoitus

Ihanteellisen ”radioäänen” aikaansaaminen onnistuu oikealla puhetekniikalla, mikrofonin sijoituksella ja lopuksi pienellä editoinnilla. Aloita asettamalla mikrofoni noin 15-30 cm etäisyydelle kasvoistasi. Välttääksesi ns. ”pop-äänet” ja terävät s-suhinat, älä sijoita mikrofonia suoraan kasvojesi eteen, vaan itsestäsi hieman sivulle. Vaihtoehtoisesti voit hankkia pop-suojan. Hyvänä perussääntönä voidaan pitää seuraavaa: puhu ohi mikrofonin, älä mikrofoniin.

Mies, mikrofoni, kuulokkeet ja pop-suodin

Kalibrointi

Mikrofonin kalibrointi varmistaa korkean äänityslaadun. Aloita puhuminen normaalilla äänenvoimakkuudella ja säädä sitten hitaasti mikrofonin tai vahvistimen signaalia. Äänitysohjelmasi voimakkuusmittarissa pitäisi näkyä vahva vihreä signaali. Jos äänitaso muuttuu punaiseksi, on se liian voimakas ja äänenlaatu heikkenee. Jos mikrofonissasi on ylipäästösuodatin, kannattaa sitä käyttää tässä kohtaa. Ylipäästösuodin poistaa matalataajuista kohinaa ja tekee äänestäsi puhtaamman ja kirkkaamman.

Yhdistäminen

Kun olet tuottanut kaiken podcastiisi tulevan sisällön (musiikin, äänitehosteet, monologit jne), on aika yhdistää ne ensimmäiseksi jaksoksi. Järjestä äänitiedostot aikajanalle: tunnusmusiikki ja intro ensimmäiseksi vasemmalle ja jatka, kunnes kaikki äänileikkeet ovat sijoitettu oikein

Tämän jälkeen on vuorossa hienosäätö. Podcastia kootessa on tärkeää saada aikaan hyvä yhtenäinen kokonaisuus ja hyvä saumaton ”flow”. Varmista, että jokainen puheen, musiikin tai äänen osa siirtyy seuraavaan luonnollisella tavalla ilman pitkiä taukoja tai äkillisiä pysähdyksiä. Voit esimerkiksi häivyttää musiikkin, kun joku alkaa puhua, järjestää haastattelun osia lyhyempiin osiin pitääksesi sen mielenkiintoisena ja jättää pienen tauon mainosten väliin.

Hindenburg Journalist -alustan editointinäkymä

editointi

Seuraavaksi on vuorossa editointi, jossa jokainen erillinen osa hienosäädetään niin, että kokonaisuudesta tulee yhtenäinen ja äänenlaadultaan tasainen.

EQ

Taajuuskorjain tai EQ on yksi hyödyllisimmistä työkaluista äänen editoinnissa. Taajuuskorjainta käytetään lisäämään tai vähentämään äänen tiettyjä taajuuksia. Väärin tai liikaa käytettynä taajuuskorjain voi kuitenkin tehdä äänestä luonnottoman ja yksinkertaisesti pilata koko äänitteen, jonka vuoksi sitä tulisi käyttää vain tarpeen vaatiessa. Pidä korkeimmat taajuudet tasaisina, niin vältät äänen muuttumista kovaksi. Tosin, pieni taajuuden nosto voi tuoda ääneesi hieman ”ilmaa” ja lievä pyöritys voi vähentää hälyä.

Äänenpakkaus

Jopa kaikkein parhaiten tallennettu podcast-ääni tarvitsee lähes poikkeuksetta pakata kovimpien ja hiljaisimpien osien tasoittamiseksi. Yksinkertaisesti äänenpakkaus poistaa äänisignaalista tarpeettomat ja toistuvat äänet ja tehden äänestä tasaisemman.

De-essing

Jos kuulet tallenteessa teräviä ääniä, etenkin S-tavuista, älä yritä korjata sitä taajuuskorjaimella, sillä se voi saada äänesi kuulostamaan oudolta ja vaimealta. Käytä terävien sanojen korjaamiseen de-esseriä tai dynaamista taajuuskorjainta. De-essing on erityinen pakkaustyyppi, joka kytketään päälle vain, kun se havaitsee liian korkean tason tietyillä taajuuksilla.

kaksi naista äänittää podcastia

Käytä näitä työkaluja ja vinkkejä seuraavan podcast-tuotannon aikana, niin huomaat eron lopputuloksessa. Jos haluat lukea lisää podcastien tuottamisesta Lue oppaamme: Näin pääset alkuun oman podcastin tekemisessä.