Ohita
Lähikuva

Toiveiden täyttymys

Anna Perhon remontoiman vanhan hirsitalon isoon tupakeittiöön hankittiin Gigantin Epoq-keittiö, jossa kelpaa kestitä isompaakin porukkaa. Haaveissa on päästä kokkailemaan tulevana kesänä.

Vanhat rakennukset ovat kiehtoneet Anna Perhoa lapsesta saakka, ja kun Perhon veli ja tämän vaimo kysyivät, olisiko hän kiinnostunut ostamaan heidän omistuksessaan olleen vanhan talon, Perho ei aikaillut. Talo oli saatava.

– Vanhoissa taloissa on jotain selittämätöntä, jota ei voi tajuta kukaan muu kuin toinen, joka kärsii samasta luonnehäiriöstä. Niissä on jotain mystistä mikä viehättää, Perho kuvailee.

Ypäjällä sijaitseva hirsitalo on arvioilta 1800-luvun lopulta. Se on vaatinut täyden remontin, ja vajaan parin vuoden uurastuksen jälkeen talo alkaa pian olla asuttavassa kunnossa.

– Minulla on voimakas näky siitä, miten istun takkatulen ääressä ja luen venäläisiä klassikoita, mutta siihen on pitkä matka siitä pisteestä, mistä aloitimme projektin. 

"Ilman pätevää suunnittelijaa en olisi tiennyt mitä keittiössä ylipäätään pitää olla."

- Anna Perho

Keittiö

Kulutusta kestävää

Talo oli ostettaessa verrattain hyvässä kunnossa, sillä katto oli kunnollinen eikä ollut päässyt vuotamaan. Lattia oli kuitenkin monilta osin täysin laho, koska aikanaan tuuletusluukkuja oli laitettu umpeen, jolloin ilma ei päässyt kiertämään. Keittiö ja kaksi muuta huonetta purettiin pohjaan asti.

Keittiön suunnittelu osoittautui haasteelliseksi jo tilan koon vuoksi.

– Kyseessä on vanhanaikainen tupakeittiö, joka on kooltaan lähes 60 neliötä. Tilaa oli niin paljon, että oli vaikea hahmottaa, miten sen saa käytettyä parhaiten hyödyksi. 

Puusepän tekemä kustomoitu keittiö oli viehättävä, mutta budjetin kannalta mahdoton ajatus, sillä taloudellisesti taloprojekti on ollut iso panostus. Perho vertaili eri keittiönvalmistajia ja päätyi Gigantin Epoq-keittiöön.

– Laatulupaus ja 35 vuoden takuu olivat syitä, miksi päädyin juuri Gigantin valmistamaan keittiöön. Halusin keittiön, joka kestää kulutusta ja on malliltaan klassiseen päin kallellaan. 

Hana

Gigantin tarjoama suunnittelupalvelu osoittautui hyödylliseksi.

– Epoq-keittiösarjan laaja valikoima tarjosi monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja toteutukseen. llman Gigantin pätevää suunnittelijaa Kiiraa en olisi tiennyt mistä aloittaa ja mitä keittiössä ylipäätään pitää olla. Olen aina muuttanut asuntoihin, joissa keittiö on ollut valmiina.

Epoqin valikoimasta löytyi Perhon silmää miellyttävä malli: klassinen, joka tuo juuri oikeanlaista modernia silausta, koska tarkoitus ei ole sisustaa taloa museotyylillä.

Tietokoneella piirretty kuva auttoi havainnollistamaan, miltä lopputulos tulisi näyttämään.

– En tiennyt yhtään, mistä aloittaa keittiön suunnittelu. Gigantin henkilökunta osasi taitavasti ohjata kysymällä mistä tykkään ja miten keittiötä käytämme. Vinkkini onkin, että kannattaa aloittaa siitä, että varaa suunnitteluajan, koska se ei sido mihinkään, mutta säästää omaa aikaa ja tuskailua. 

Perho koki hyödyllisenä myös kokoamispalvelun, jonka pystyi ostamaan lisäpalveluna.

– Ensin ajattelin, että pitäisikö siinä säästää, mutta emme olisi saaneet keittiötä kasattua itse yhtä huolella, tai ainakin siihen olisi mennyt tuhottomasti aikaa. Kun keittiön malli oli päätetty, samalla reissulla pystyimme valitsemaan kodinkoneet. Oli todella näppärää, että kaiken sai kerralla.

Keittiö isommankin porukan kestitsemiseen

Ruoanlaitto on Perholle tärkeää ja mielekästä puuhaa ja haaveena on kestitä uudessa keittiössä paljon vieraita. Yhtenä visiona on myös viritellä taloon sen valmistuttua jonkinlaista yritystoimintaa.

– Keittiön suunnittelun lähtökohtana olikin, että sen tuli vastata näihin tarpeisiin, jolloin yksi keittolevy ei riittänyt. Lopputulos ei ole kaukana ravintolatason keittiöstä. Mitä siellä sitten päädynkin tekemään, niin toteutus ei jää ainakaan köökistä kiinni. 

Keittiön ovimallit ovat klassiset ja väriltään tummanharmaat, ja valkoinen, marmorikuvioitu kvartsitaso tuo yleisilmeeseen kepeyttä.

– Keittiön seinät ovat tummanruskeaa hirttä, johon raskas puukeittiö ei olisi sopinut. Ajattelen, että sisutuksessa on hyvä olla vastakohtaisuutta, ja isoon tilaan massiivisten ja lähes mustien hirsiseinien rinnalle oli hyvä tuoda kepeyttä. Kvartsitasot ovat paitsi kauniit myös ennen kaikkea helppohoitoiset. 

Keittiössä on huomioitu riittävän lasku- ja säilytystilan määrä ja katseenvangitsijana toimii iso saareke.

– Kvartsitaso pystyttiin toteuttamaan ohuena, mikä on visuaalisesti hyvännäköinen, koska saareke itsessään on massiivinen.

– Extraa ovat integroitu liesituuletin ja kuuden levyn keittotaso. Lisäksi pienenä herkkuna laatikoihin laitettiin ledivalot, jotka syttyvät kun laatikon avaa.

Ensimmäinen ateria unelmien keittiössä

Perhon kohdalla prosessi eteni erittäin sulavasti ja aikataulussa. Lopputuloksesta tuli toiveiden mukainen, ja erityisen tyytyväinen Perho on keittiön saarekkeeseen.

– Olen huono hahmottamaan avaruudellisesti tiloja ja kuvittelemaan lopputulosta. Jännitin, josko saareke olisi liiankin massiivinen, mutta turhaan. Olen todella tyytyväinen sen mittasuhteisiin ja sijoitteluun tilassa. 

Perho odottaa jo innolla, että pääsee uuteen keittiöön laittamaan ruokaa. Muun remontin valmistuminen on venynyt moneen kertaan, kuten vanhoja taloja remontoitaessa helposti käy, mutta katse on toiveikkaana kesässä.

– Tällä hetkellä tähtäimessä on juhannus, odotan kovasti että silloin uudistetussa keittiössä voisi kokkailla ensimmäiset ateriat perheelle. Tähän mennessä olen asunut vain kodeissa, joissa on ollut keittiö valmiina, ja on tuntunut hienolta päästä ensimmäistä kertaa vaikuttamaan itse keittiön lopputulokseen.