
10 vinkkiä täydelliseen grillikesään
Aurinko, kesä ja grillaus kuuluvat yhteen. On aina yhtä mukavaa kutsua ystäviä ja perheenjäseniä puutarhajuhliin, joissa tarjoillaan hyvää grilliruokaa. Noudattamalla näitä vinkkejä voit tulla tunnetuksi naapurustosi grillimestarina.

1. Valmistaudu grillikauteen!
Onko grillisi kunnossa ja käyttövalmis? Grillauskausi voi alkaa ennen kuin huomaatkaan. Viikkojen sateen jälkeen aurinko pilkistää jälleen pilvien takaa ja tarjoaa ihanaa valoaan ja lämpöään, ja silloin kannattaa olla valmiina. Sateiset päivät kannattaa siis käyttää varusteiden tarkastamiseen. Tiedätkö, missä grillausvälineesi ovat? Entä miten on terassin laita – tarvitsevatko tuolit uusia tyynyjä ja kaipaavatko pöydät öljykäsittelyä?

2. Valitse oikea grilli
Kaasu vai hiili? Jos haluat, että asiat sujuvat nopeasti ja helposti, kaasugrilli on silloin paras valinta. Mikäli olet edistyksellisiä ominaisuuksia vailla, ja haaveilet wokkipannun tai integroidun lämpömittarin käytöstä grillaamisessa, valitse hyvin varustettu kaasugrilli käytännöllisillä lisävarusteilla. Nykyajan grillit tarjoavat yhä jännittävämpiä ominaisuuksia, joista et ehkä ole uskaltanut aiemmin haaveillakaan.
Nostalgiasta pitävän grillaajan, joka etsii ainutlaatuista makuelämystä, kannattaa valita hiiligrilli tai savustin. Ruoan valmistaminen kestää tällöin hieman kauemmin, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.
Mikäli haluat tehdä vaikutuksen vieraisiisi ja tarjota heille kulinaarisia elämyksiä, pellettigrilli voi olla hyvä valinta. Pellettigrillissä käytetään puristetusta sahanpurusta valmistettuja puupellettejä. Puristettu sahanpuru antaa aidon, puulämmitteisen grillin maun. Samalla se tarjoaa yhtä yksinkertaisen käyttöönoton ja tarkan lämpötilansäädön kuin kaasu- ja sähkögrilleissäkin.
Jos asut kaupungissa ja sinulla on parvekkeellinen asunto, sinun kannattaa harkita sähkögrillin hankkimista.

3. Grillaa ammattilaisen ottein paistomittarin avulla
Oikea kypsennysaika on onnistuneen grillauksen salaisuus - ja hyvä paistomittari on avain onnistumiseen. iGrillin, Weberin langattoman paistolämpömittarin avulla voit tarkistaa lihan sisälämpötilan ja saada täydellisen lopputuloksen joka kerta. Paistolämpömittaria voidaan tietenkin ohjata puhelimen sovelluksella.

4. Vaihtelua menuun
Grillaatko aina samaa ruokaa? Yritä haastaa itsesi seuraavalla kerralla korvaamalla liha ja makkarat kalalla ja äyriäisillä. Voit käyttää monia erilaisia grillausvälineitä, joiden avulla valmistat grillissäsi uusia ja herkullisia ruokia.
Tuomalla vaihtelevuutta grillattaviin ruoka-aineksiin ja valmistettaviin ruokiin voit käyttää grilliä useammin ja huolehtia terveellisestä ruokavaliosta koko grillikauden ajan.

5. Käytä hyviä grillausvälineitä
Hyvät työvälineet ovat yhtä tärkeitä niin grillatessa kuin keittiössä kokatessa. Grillaussetti, joka koostuu paistinlastasta, grillipihdeistä sekä paistohaarukasta, on välttämätön käsiteltäessä ruokaa kuumalla grillillä.

6. Käytä marinadia
Hyvä marinadi voi todella nostaa grilliruokanautinnon hyvästä fantastiseen. Voit ostaa valmiiksi sekoitettua marinadia, mutta parhaan marinadin saat varmasti valmistamalla sen itse: Sekoita yhteen mausteet makusi mukaan ja lisää öljy (esim. rypsiöljy) ja happo (esim. viinietikka tai sitruunamehu) – kokeile, kunnes seos on sellaista kuin haluat. Jotkut käyttävät marinadissa sokeria ja hunajaa. Liha voi tällöin palaa hieman nopeammin, joten marinadia kannattaa käyttää vasta grillauksen loppuvaiheessa.

7. Kokeile pizzan valmistusta grillissä
Harva asia on niin helppo valmistaa kuin pizza, ja riippumatta siitä, mistä pidät, saat aina makusi mukaisen pizzan. Pizzakiven ja muiden lisävarusteiden avulla voit helposti muuttaa grillin pizzauuniksi.

8. Puhdista grilli käytön jälkeen
Grillausinto saattaa helposti hiipua, jos grilli on täynnä siihen edellisillä käyttökerroilla tarttunutta ruokaa. Ota siksi tavaksi puhdistaa grilli käytön jälkeen. Arinan puhdistaminen on erityisen tärkeää, ja tätä tarkoitusta varten on olemassa sekä harjoja että muita erityisesti tätä varten tarkoitettuja puhdistustuotteita. On tärkeää myös muistaa, että grilliharja on vaihdettava aika ajoin.

9. Suojaa grillisi grillinsuojuksella
Useimpia grillejä säilytetään ulkona, etenkin kesällä. Sekä aurinko, sade että tuuli kuluttavat materiaaleja, ja on suositeltavaa suojata grilli suojapeitteellä, kun se ei ole käytössä.
Useimpiin grillimalleihin on saatavilla sopiva suojapeite. Se on järkevä investointi, joka pidentää grillisi käyttöikää useilla vuosilla.

10. Valmistele terassi
Valmistele terassisi uutta grillikautta varten puhdistamalla ulkokalusteet, pesemällä ja harjaamalla terassi ja varmistamalla, että sinulla on tarvittavat grillaustarvikkeet. Voit myös lisätä terassin viihtyisyyttä istuttamalla kukkia ja muita kasveja. Kun olet valmistellut terassisi huippukuntoon, voit keskittyä terassista nauttimiseen auringon paistaessa!