Mitkä ovat höyryuunin edut?
Etsitkö uunia, jolla voit valmistaa mehukasta ruokaa, ja joka säilyttää ruoan värin, rakenteen ja ravintoaineet? Silloin sinun kannattaa valita höyryuuni tai uuni, jossa on höyrytoiminto.
Höyrytoiminnolla varustettu uuni tarjoaa monia etuja terveellisen ja maukkaan ruoan valmistuksessa. Kun käytät höyryä, ruoka lämpökäsitellään hellävaraisesti, mikä tarkoittaa, että se säilyttää värinsä, koostumuksensa ja tärkeät ravintoaineet.
Höyryn sopii erinomaisesti myös ruoan sulattamiseen tai lämmittämiseen, taikinan nostattamiseen tai ruoan kypsennykseen sous-vide-menetelmällä. Kokeile uunia, jossa on 100 % höyry ja PulseSteam.
Mitä eroa on höyryuunilla ja tavallisella uunilla?
Lue myös: Lista uunien parhaista ominaisuuksistaHöyrytoiminnolla varustetussa uunissa, niin sanotussa yhdistelmäuunissa, voit valmistaa ruokaa höyryn avulla. Höyryn tuottamiseen uuni tarvitsee vettä, joten uunissa on vesisäiliö, joka täytetään ennen ruoanvalmistusta. Kun uuni kuumenee, vesi muuttuu höyryksi. Höyrytoiminnolla varustetussa uunissa vesihöyry kiertää uunissa, lämpötila on alhaisempi ja kypsennysaika usein lyhyempi.
Useimmissa höyryuuneissa on samat toiminnot kuin tavallisissa uuneissa, kuten kuumailma, grillaus sekä ylä- ja alalämpö. Tällaisia yhdistelmäuuneja on saatavilla kaikissa hintaluokissa, ja niiden avulla voit yhdistää toimintoja optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi. Jos haluat valmistaa ravintolatasoista ruokaa omassa keittiössäsi, voit valita uunin, jossa on Steamify®-toiminto, joka valitsee oikeat höyryasetukset automaattisesti. Jos keittiössäsi on vähän tilaa, voit valita 45 cm leveän, kompaktin uunin. Tavallisessa uunissa tai kiertoilmauunissa ei ole höyrytoimintoa.
Jos keittiössäsi on vain vähän tilaa, voit valita 45 cm kompaktiuunin. Tavallisissa eli konvektiouuneissa ei ole höyrytoimintoa.
4 syytä hankkia höyryuuni
1. Terveellistä ruokaa: Höyrykypsennystä pidetään yhtenä terveellisimmistä ruoanvalmistusmenetelmistä. Kun ruoka lämmitetään yli 100 asteiseksi, menetetään sen sisältämiä ravintoaineita. Tämä tarkoittaa, että sekä liha, kala että vihannekset menettävät monia ravintoaineita, kun niitä kypsennetään korkeassa lämpötilassa paistinpannulla tai tavallisessa uunissa. Koska höyryuunin lämpötila on paljon alhaisempi, ruoka kypsyy hellävaraisesti, eivätkä sen sisältämät ravintoaineet tuhoudu.
2. Maukkaampaa ruokaa: Jos käytät höyrytoimintoa, ruoka säilyttää hyvän ja tuoreen makunsa. Leipä saa rapean ja herkullisen kuoren, ilman että sen sisus kuivaa. Sama pätee lihaan. Höyryuunissa paistettu liha saa kultaisen, rapean pinnan, samalla kun se säilyttää mehukkuutensa.
3. Täydellinen ruoan uudelleenlämmitykseen. Jos haluat lämmittää ylijäänyttä ruokaa, höyrytoiminto on silloin erittäin hyödyllinen. Jos lämmität ylijäämäruoan puoliksi höyryllä ja puoliksi kuumalla ilmalla, ruoka ei kuivu ja se säilyttää herkullisen ulkonäkönsä.
4. Ruoka säilyttää alkuperäiset värinsä ja näyttää siksi maukkaammalta.
Höyryuunilla parhaisiin tuloksiin
Höyryuunin avulla kalan, riisin ja vihannesten kypsentäminen onnistuu täydellisesti. Höyryuunissa lämpötila pysyy alhaisena, 40–100 asteen välillä, ja lopputulos on sekä mehukas että ravitseva. 100-prosenttinen höyry sopii erinomaisesti käytettäväksi sellaisten ruokien valmistuksessa, joita on käsiteltävä hellävaraisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi risotto, crème brûlée tai dumplingsit. Se soveltuu mainiosti myös hiivataikinan nostattamiseen.
Höyryuunissa voit valmistaa ruokaa myös sous vide -menetelmällä. Ainesosat laitetaan tyhjiöpusseihin, ja ruokaa kypsennetään pitkään matalassa lämpötilassa. Höyrytoiminnon ansiosta uuni voi säilyttää tarkan lämpötilan jopa 10 tunnin ajan, mikä takaa täydellisen ja maukkaan lopputuloksen.
Voit myös käyttää höyryn ja kuuman ilman yhdistelmää. Tämä sopii erinomaisesti ylijäämäruoan lämmittämiseen, sillä höyryllä lämmitettynä ruoka pysyy lämpimänä ja tuoreena kuivumatta.
Lihan tai kanan kypsentäminen onnistuu parhaiten, jos käytät 25 % höyryä ja 75 % kuumaa ilmaa. Silloin lihasta tulee mehevää ja sen pinnasta mukavan rapeaa. Tämä asetus sopii myös leivän ja kakkujen leivontaan.