
Pakastimen sulatus ja huolto
Miten sulattaa pakastin, kuinka järjestellä pakasteet oikein ja kuinka kylmä pakastimen tulee olla? Vastaukset näihin ja moniin muihin pakastimen sulatusta ja pakastamista koskeviin kysymyksiin löydät tästä artikkelista.

Pakastimen sulatus
Pakastimiin, joissa ei ole automaattisulatusta, eli NoFrost-toimintoa, kertyy huurretta muutaman millimetrin verran kuukaudessa. Sisäpinnoille kertynyt jää vaikuttaa laitteen pakastustehoon ja energiankulutukseen, joten sulatusta suositellaan säännöllisin väliajoin. Alla olevien ohjeiden avulla sulatat pakastimen tehokkaasti:
Katkaise virta ja jätä ovi auki. Ota pois pakastinlaatikot alimmaista lukuun ottamatta - se kerää sulatuksesta kertyvän veden. Laita pakastimen eteen pyyhkeitä tai muu alunen, joka suojaa lattiaa kosteudelta.
Aloita jään sulatus. Voit nopeuttaa prosessia sijoittamalla kuumalla vedellä täytettyjä astioita pakastinkaapin sisälle. Vaihda astioihin kuuma vesi tarpeen vaatiessa. Huomioi, että pakastimen sisäpintaa ei tule hangata veitsellä tai muilla terävillä esineillä, jotka voivat vaurioittaa sitä.
Puhdista sisäpinnat. Kun jäät on poistettu, kannatta pakastimen sisäpinnat puhdistaa huolellisesti. Aloita pesemällä pakastinlaatikot. Niiden kuivumista odotellessa pakastimen sisäpinnat pyyhitään kostealla liinalla. Pyyhi pinnat lopuksi kuivalla pyyhkeellä. Muista myös puhdistaa tiivisteet ja ulkopinnat. Kun pakastin on puhdas ja käännetty takaisin päälle, kannattaa odottaa sen jäähtymistä, ennen kuin kylmät pakasteet sijoitetaan takaisin hyllyille.

Järjestele pakasteet oikein
Ruokien oikeaoppinen sijoittaminen pakastimen sisällä auttaa varmistamaan niiden parhaan säilyvyyden. Järkevästi järjestelty pakastin pysyy siistinä ja löydät haluamasi ruoat helpommin. Samalla sinun on helpompi seurata suositeltuja säilyvyysaikoja eri raaka-aineille.
Rasiat ja pussit: Älä pakasta elintarvikkeita niiden alkuperäispakkauksissa, vaan laita ne läpinäkyviin rasioihin tai pusseihin ja lisää merkintä pakastuspäivämäärästä ja sisällöstä.
Lyhyt säilyvyys: Elintarvikkeet, joissa on lyhyempi säilyvyys, kuten maitotuotteet, kannattaa sijoittaa yhteen pakastinlaatikkoon. Tällä tavoin ne eivät unohdu muiden pakasteiden sekaan ja jää käyttämättä.
Uudelleensuljettavat pakastepussit: Marjat ja vihannekset voidaan säilyttää uudelleensuljettavissa ”minigrip-pusseissa”, jotka kannattaa myös sijoittaa omaan laatikkoonsa pakastimessa.
Jääpalamuotit: Tiesitkö, että jääpalamuotteja voidaan käyttää muuhunkin, kuten veden pakastamiseen? Kokeile niitä vauvan ruoille, ruokaviinille, tomaattikastikkeelle tai tuoreille yrteille. Muotista saat otettua sulamaan helposti juuri halutun määrän.
Tyhjiöpakkaus: Tyhjiöpakkausmenetelmällä varmistat parhaan säilyvyyden erilaisille raaka-aineille. Tyhjiö- eli vakuumipakkauksessa poistetaan kaikki ilma pakastepussin sisältä, mikä estää raaka-aineiden, kuten lihan ja vihannesten hapettumisen. Vakuumipakatut pakastepussit säästävät myös tilaa pakastimessa.

Vähennä ruokahävikkiä
Jos tacoaterialta jää paljon juustoraastetta tai eilisen päivän ruoantähteet eivät houkuttele tänään, kannattaa ne ehdottomasti pakastaa poisheittämisen sijaan.
Maitotuotteet ja kananmunat: Voit pakastaa voita, kermaa, maitoa, sekä juustoa. Maitotuotteet säilyvät pakkasessa 1-2 kuukautta. Pehmeät juustolajikkeet eivät sovellu pakastamiseen, mutta kovat juustot säilyvät pakastimessa noin 2 kuukautta. Juusto kannattaa raastaa ennen pakastamista. Kananmunat voidaan pakastaa rikottuina, ilman kuorta.
Yrtit: Yrtit sietävät pakastamisen. Jos kaikkea viikonlopulle ostettua tilliä tai basilikaa ei ehditä käyttämään, kannattaa se pilkkoa ja pakastaa pienissä annospakkauksissa.
Liha ja kala: Vähärasvaiset kalat ja lihat säilyvät pakastettuina noin 12 kuukautta. Rasvaisemmat kalat ja lihat säilyvät pakkasessa lyhyemmän ajan. Tarkasta raaka-aineen säilyvyys ennen sen pakastamista.
Hedelmät ja vihannekset: Marjat voidaan pakastaa kokonaisina tai soseina ja ne säilyvät pakastimessa 12-24 kuukautta. Hedelmät kannattaa pilkkoa ja vihannekset on hyvä kiehauttaa ennen pakastamista. Myös hedelmät ja vihannekset säilyvät pakastettuna jopa vuoden päivät.

NoFrost ja FrostFree
FrostFree- tai NoFrost-ominaisuudella varustettu pakastin käyttää tekniikkaa, jonka ansiosta pakastimeen ei kerry huurretta, eikä pakastinta siksi tarvitse sulattaa. Pakastimen ulkopuolella on höyrystin, ja automaattinen lämmitystoiminto lämmittää höyrystimen neljä kertaa päivässä. Pakastimen sisällä oleva tuuletin pitää ilman liikkeessä, joten jäätä ei pääse kertymään pakasteisiin tai sisäseiniin.

Pakastimen ihanteellinen lämpötila
Pakastimeen ei kannata laittaa sulatuksen jälkeen elintarvikkeita ennen kuin se on saavuttanut ihanteellisen -18 asteen sisälämpötilan. Suositeltu lämpötila on ihanteellinen niin energiankulutuksen kuin elintarvikkeiden säilyvyyden kannalta. Huomioi, että jo yhden asteen muutos lämpötilassa lisää pakastimen energiankulutusta viidellä prosentilla.