Vinkit viinikaapin valintaan
Viinikaappi ei ole enää ainoastaan viiniharrastajille tai alan ammattilaisille, vaan jokaisella viinin ystävällä on oikeus nauttia täydellisesti temperoitua viiniä ja varmistaa viinin säilyvyys. Olemme keränneet neuvoja ja vinkkejä viinikaapin valintaan, säilytykseen ja sen tarjoiluun.
Viinin ominaisuudet, kuten maku ja koostumus, kehittyvät viinin ikääntyessä. Tämän vuoksi viini tulee varastoida oikeaoppisesti. Oikein varastointi varmistaa, että viini säilyttää parhaat ominaisuudet jopa pitkään varastoidessa - olipa kyseessä viinin viilentäminen tarjoilulämpötilaan tai pidempi aikaiseen säilytykseen.
Viinikaappi ratkaisee viinin säilytykseen liittyvät ongelmat ja takaa viinille täydelliset säilytysolosuhteet. Viinikaappia valittaessa kannattaa miettiä seuraavia seikkoja: tilavuuteen, lämpötila-alueisiin, melutasoon ja viinikaapin kokoon.
- Budjetti
- Viinikaapin koko
- Tilavuus
- Tarvitsetko yhden vai useamman lämpötila-alueen
Viinikaapin tilavuus
Viinikokoelma kasvaa yllättävän nopeasti, jonka vuoksi suosittelemme valitsemaan kaapin, jonka tilavuus on suurempi mille sinulla on tällä hetkellä tarvetta. Valmistajat merkitsevät tuoteselostukseen viinikaapin teoreettisen tilavuuden. Huomioitavaa on, että tilavuus perustuu viinipullon standardikokoon, eli Bordeaux-viinipullon kokoon. Koska kaikki viinipullot eivät ole kooltaan tai muodoltaan standardikokoisia, saattaa kaapin todellinen tilavuus olla usein 20-30 % ilmoitettua pienempi.
Lämpötila-alueet
Jos sinulla tarve hankkia viinikaappi erityisesti viinien pidempiaikaiseen säilytykseen, riittää sinulle kaappi, joka on varustettu yhdellä lämpötila-alueella. Tasainen 10-12 asteen lämpötila on täydellinen kaikenlaisten viinien pidempiaikaiseen säilytykseen. Viinikaappi, jossa on kaksi tai useampi lämpötila-alue, on täydellinen viinien lyhytaikaiseen säilytykseen ja viinin jäähdyttämiseen tarjoilukelpoiseksi. Eri lämpötila-alueet mahdollistavat eri tyyppisten viinien jäähdytyksen tarjoilulämpötilaan samanaikaisesti.
Viinin oikeaoppinen säilytys
Viinin oikea ja optimaalinen säilytys perustuu viiteen kultaiseen sääntöön
- Oikea ja tasainen lämpötila
- Oikea kosteus
- Suojattuna auringolta ja UV-säteilyltä
- Suojattuna hajuilta ja tärinää vastaan
Optimaalinen lämpötila
Tasainen ja sopiva lämpötila on viinin säilytyksen perusta. 10-12°C lämpötila sopii yleisesti ottaen kaikenlaisten viinien säilytykseen. Niin lyhyen kuin pitkän aikavälin lämpötilamuutokset vaikuttavat viinin makuun ja koostumukseen, ja saattavat pilata viinin. Valkoviinin tarkempi säilytyslämpötila on 6-8°C ja punaviinin 15-17°C.
Mitä lämpöisemmässä oloissa viiniä säilytetään, sitä nopeammin se kypsyy. Liian ”kypsynyt” viini saa usein liian hedelmäisen maun ja viini saattaa menettää myös rakenteensa, eli hapot ja parkkihapot. Liian viileässä säilytys taasen hidastaa kypsymistä ja saattaa menettää hedelmäisyyttään ja saattaa vääristää viinin maun.
Kosteus
Ilmankosteudella on viinin säilytyksessä lähes yhtä tärkeä rooli kuin lämpötilalla. Kosteus ei ole viinille pahasta, paitsi silloin, kun se pilaa etiketit niin, että sisällöstä ei ole enää tietoa. Turhan kuivassa paikassa korkki haihduttaa nestettä, jota se imee pullon sisältä. Liian kosteissa olosuhteissa korkin päälle syntyy myös herkästi hometta, joka saattaa päästä aiheuttamaan makuongelmia viiniin. Ihanteellinen kosteusprosentti on 50-70 %.
Suojaa viini valolta
Viinit ovat herkkiä auringonvalolle ja UV-säteille. Liian lämmin ja valoisa säilytyspaikkaa edesauttaa viinin ennenaikaista kypsymistä, jonka vuoksi viinikaapin oven tulisi joko suodattaa UV-säteitä tai vaihtoehtoisesti olla valoa täysin läpäisemätön.
Viinikaapit ovat usein varustettu valolla. Varmistathan, että käytät viinikaapissa LED-valoa. LED-valo ei tuota lämpöä, jonka ansiosta säilytyslämpötila pysyy mahdollisimman tasaisena.Hajut ja tärinä
Viinin säilytyspaikka tulisi olla mahdollisimman hajuton, koska voimakkaat hajut saattavat imeytyä korkin läpi viiniin ja vääristää viinin maun. Tämän vuoksi suosittelemme valitsemaan viinikaapin, jonka hyllyt ovat käsittelemätöntä puuta. Hajuja voidaan poistaa viinikaapista myös aktiivihiilisuodattimella.
Tärinä on yksi pahimmista viinin pilaajista. Laadukkaissa kaapeissa on ns. kaksoisvaimennus, joka tarkoittaa sitä, että kompressori on vaimennettu ja erotettu varsinaisesta kaapista tärinän välttämiseksi. Ostettaessa kaappia on syytä tutkia, että kompressori ei ole suorassa kosketuksessa kaappiin ja aiheuta näin tärinää. Esimerkiksi TEMPTECH-viinikaapit tarjoavat ihanteellisen säilytyksen viinille.
Coravinilla voit kaataa viiniä korkkia poistamatta
Coravin on viinipullonavaaja, joka ei poista itse korkkia. Tämän ansiosta voit nauttia vain lasillisen silloin tällöin pilaamatta loppua viiniä. Coravin-viinipullonavaajalla säilytät viinin maun ja ominaisuudet useita kuukausia.
Viinin tarjoilulämpötila
Viinit tarjoillaan usein hieman väärässä lämpötilassa. Valkoviinit ovat usein turhan kylmiä ja punaviinit puolestaan liian lämpimiä. Liian kylmä viini maistuu hapokkaalta ja terävältä eikä tuoksu juuri miltään. Liian lämmin viini on monesti lattea ja tuoksultaan väljähtynyt.
Makean ja puolikuivan valkoviinin ihanteellinen tarjoilulämpötila on noin 5-6°C, kun taas kuivat punaviinit tarjoillaan 8-12°C:ssa. Nuori ja kevyt punaviini tulee tarjoilla noin 11-13°C, raskaamman, paksumman punaviinin suositeltava lämpötila on 16-18°C. Kuohuviini on parasta tarjoilla noin 5-6 °C:ssa.
Jos säilytät viiniä pidempään viinikaapissa, suosittelemme säilyttämään kaikki viinit, myös kuohuviinit, noin 10-12°C:ssa. Kahdella lämpötila-alueella varustetuissa viinikaapeissa voit säätää yhden alueen tarjoiluvalmiille valkoviineille ja toisen alueen punaviinille. Vaihtoehtoisesti yksi vyöhyke voidaan säilyttää pitkäaikaista varastointia varten ja toinen tarjoiluvalmiita viinejä varten.
Suosittelemme tarjoilemaan viinin muutaman asteen ajateltua tarjoilulämpötilaa kylmempänä, koska viinin lämpötila nousee aina muutaman asteen sen ollessa huoneenlämmössä. Alta löydät taulukon, jossa kerromme suositellut tarjoilulämpötilat eri viinityypeille.
Viinityyppi | Tarjoilulämpötila |
Kuohuviini | 6-8°C |
Samppanja | 8-11°C |
Kevyet, kuivat valkoviinit | 7-9°C |
Täyteläiset valkoviinit | 9-12°C |
Kevyet punaviinit | 12-14°C |
Keskitäyteläiset punaviinit | 14-16°C |
Täyteläiset punaviinit | 16-18°C |
Väkevät viinit | 16-18°C |