Osto-opas: Mitkä kuulokkeet sinun kannattaa ostaa?
Tässä oppaassa autamme sinua valitsemaan sopivat kuulokkeet ja nappikuulokkeet. Selitämme, mitä eroa on in-ear-, on-ear- ja around-ear-kuulokkeilla ja mikä erottaa langattomat nappikuulokkeet täysin langattomista. Lisäksi annamme vinkkejä, mitä toimintoja tarvitset treenaamiseen, pelaamiseen tai kun matkustat.

In-ear-kuulokkeet
In-ear-kuulokkeet ovat sama asia kuin nappikuulokkeet. Tällaiset kuulokkeet vievät vähän tilaa, ovat kevyet ja kätevät kuljettaa mukana. Perinteiset nappikuulokkeet yhdistetään johdolla musiikkilaitteeseen. Lisäksi on olemassa myös kokonaan langattomia kuulokkeita sekä kuulokkeita, joissa on johto vain korvanappien välillä.

On-ear-kuulokkeet
On-ear-kuulokkeet ovat keskisuuret kuulokkeet, jotka lepäävät kevyesti korvan päällä, mutta eivät peitä korvia kokonaan. On-ear-kuulokkeet tarjoavat upean äänenlaadun, mutta eivät sulje ulkomaailmaa täydellisesti pois, joten tiedät paremmin mitä ympärilläsi tapahtuu. Koon ja painon puolesta näitä kuulokkeita voi käyttää esimerkiksi toimistossa tai linja-autossa.

Around-ear-kuulokkeet
Around-ear-kuulokkeet, toiselta nimeltään over-ear-kuulokkeet, peittävät koko korvan. Kuulokkeet ovat miellyttävät ja tarjoavat erinomaisen äänenlaadun. Around-ear-kuulokkeet ovat muita kuulokevaihtoehtoja isommat ja painavammat, mutta vastapainoksi ne tarjoavat erinomaisen äänenlaadun ja rikkaan basson.

Langattomat kuulokkeet
Langattomissa kuulokkeissa ei ole johtoja, jotka pitäisi yhdistää älylaitteeseen. Sen sijaan kuulokkeet yhdistetään laitteeseen Bluetooth-yhteyden avulla. Langattomat kuulokkeet tarjoavat eniten vapautta, eikä sinun tarvitse murehtia sotkuisista johdoista.
Jos aiot käyttää kuulokkeita puhelimesi kanssa, kannattaa valita langattomat kuulokkeet, sillä monissa uusimmissa älypuhelimissa ei enää ole kuulokeliitäntää.

Täysin langattomat kuulokkeet
Täysin langattomissa kuulokkeissa ei ole johtoja lainkaan, toisin kuin langattomissa kuulokkeissa, joissa menee johto kuulokkeesta toiseen. Täysin langattomat kuulokkeet yhdistetään älylaitteeseen Bluetooth-yhteyden avulla. Kuulokkeet sopivat erityisesti urheiluun, mutta niitä voi toki käyttää esimerkiksi matkustaessa.
Useimpien langattomien kuulokkeiden mukana tulee erillinen latauskotelo, joka mahdollistaa niiden lataamisen kesken päivän. Jopa muutaman minuutti kotelossa antaa sinulle monesti useita tunteja lisää kuunteluaikaa.

Taustamelun poisto
Taustamelua poistavat kuulokemallit suodattavat häiritsevän taustamelun pois, joten voit nauttia musiikista ilman häiriöitä. Taustamelua vaimentavia kuulokkeita on kahta tyyppiä: aktiivisia ja passiivisia. Kuulokkeissa, joissa on aktiivinen taustamelunpoisto eli ACN, on pienet mikrofonit, jotka analysoivat taustamelua ja lähettävät taustamelua neutralisoivia signaaleja. Tämä toiminto on hyödyllinen esimerkiksi lento- ja junamatkoilla, jolloin matalat äänet kuten moottorin melu suljetaan pois. Passiiviset mallit eivät lähetä neutraloivia signaaleita, vaan taustamelun torjunta perustuu kuulokkeiden melua vaimentavaan rakenteeseen.

Kuulokkeet urheiluun
Urheiluun sopivien kuulokkeiden pitää olla kevyet eivätkä liian hiostavat. Lisäksi on tärkeää, että ne istuvat hyvin ja että niissä on hyvä akunkesto. Useimmat urheiluun sopivat kuulokkeet ovat joko langattomia tai täysin langattomia. Langattomissa kuulokkeissa virtaa riittää yleensä pidempään kuin täysin langattomissa kuulokkeissa, mutta toisaalta niskassa oleva johto rajoittaa hieman vapautta. Urheilukuulokkeissa on usein omia urheilusovelluksia ja sykemittareita, jotka pitävät yllä motivaatiota.

Kuulokkeet pelaamiseen
Pelikuulokkeita käytetään paljon ja usein pitkiä aikoja kerralla. Pelaamisen kannalta on myös tärkeää, että kuulokkeissa on säädettävä mikrofoni. Mitä ääneen tulee, suosittelemme tilaääntä, joka tekee pelikokemuksesta entistä todentuntuisemman. Laadukas ääni varmistaa aidomman pelikokemuksen ja etulyöntiaseman. Voit esimerkiksi kuulla vastustajan hiipimisen paljon helpommin. Useimmat pelikuulokkeet voidaan myös ohjelmoida niin, että voit vaihtaa äänikuvaa tai muita yksityiskohtia pelin mukaan.
Mikäli et halua hankkia erillisiä pelikuulokkeita, voit käyttää tavallisia kuulokkeita niiden sijaan. Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi eri pelikonsolimallit eivät tue langatonta Bluetooth-äänentoistoa, joten varmista kuulokkeiden yhteensopivuus pelijärjestelmäsi kanssa ennen ostoa.

Kuulokkeet lapsille
Tabletilta raikuvat lastenohjelmat saattavat toisinaan tuntua häiritseviltä. Erityisesti lapsille suunnitelluilla kuulokkeilla saat laskettua kotisi melutasoa. Lapsilla on herkkä kuulo, joten lasten kuulokkeille on yleensä asetettu desibelirajoitus. Näin voit olla varma, ettei kuulokkeiden melutaso ylitä 85 desibeliä. Lisäksi basso on heikompi lasten kuulokkeissa. Alle 3-vuotiaille ei suositella minkäänlaisia kuulokkeita.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Lue lisää kuulokkeista ja niiden käytöstä aihetta käsittelevistä oppaista ja artikkeleista.