
Tärkeää muistettavaa, kun valitset kuulokkeita lapselle
Aina ei jaksa kuunnella Late Lampaan tai Unelmatarhan tunnuskappaleita. Voit antaa pienokaisen uppoutua tablettiin takapenkillä hyvällä omallatunnolla, kun noudatat näitä vinkkejä kuulokkeiden valinnassa.

Tabletin ja kuulokkeiden väärä käyttö on yksi syy siihen, että lasten ja nuorten kuulovammat ovat yleistymässä. Se on myös yksi syy siihen, että alle 3-vuotiaille ei suositella minkäänlaisia kuulokkeita. Myös hieman vanhempien lasten kohdalla on hyvä muistaa, että lasten kuulo on paljon aikuisten kuuloa herkempi. Tässä muutamia nyrkkisääntöjä: Älä anna lasten käyttää nappikuulokkeita, älä anna lapsen istua tuntitolkulla kuulokkeet korvilla ja tarkista äänenvoimakkuus. Tarkista, kuuleeko lapsi puheesi. Jos lapsella on kuulokkeet korvilla ja hän ei kuule sinua parin metrin etäisyydeltä, äänenvoimakkuus on liian korkea.
Ilona de Bok, joka on Philips Nordicin PR & Online Media Manager, kertoo että kuulokkeiden on lisäksi sovittava lapsen fysiologiaan. ”Lasten kuulokkeiden pitää kestää lasten käytössä. Niiden pitää kestää kovaa käsittelyä ja samalla olla kevyet, koska lapsen päähän ei saa laittaa painavia kuulokkeita pitkäksi aikaa. Äänenvoimakkuus-, toisto- ja taukopainikkeiden pitää olla helppokäyttöiset, ja lisäksi kuulokkeissa on hyvä olla desibelirajoitus, jotta lapsi voi kuunnella elokuvia ja musiikkia ilman kuulovaurioiden riskiä”, hän selittää.

Lapsille suunnitellut kuulokkeet
Lapsille on suunniteltu omia kuulokkeita, joita lasten on täysin turvallista käyttää. Niillä lapset voivat kuunnella lastenlauluja useita tunteja tai katsoa joulukalenterin jaksoja samaan aikaan kun mummo saa rauhassa neuloa sukkaa vieressä. Ilona de Bokin mukaan lasten kuulokkeissa on pari merkittävää eroa tavallisiin kuulokkeisiin verrattuna. ”Lasten kuulokkeet ovat pienempiä, jotta ne sopivat paremmin pieneen päähän. Myös korvatyynyt ovat pienempiä ja pienille korville sopivia. Lasten kuulokkeet ovat myös vankempia kuin tavalliset kuulokkeet, jotta ne kestävät lasten joskus rajuakin käsittelyä. Yleensä äänenvoimakkuus on rajattu lasten herkän kuulon suojaamiseksi. Philipsin kuulokkeissa raja on 85 dB”, Bok kertoo.

Lasten kuuloketyypit
Lasten kuulokkeissa on malleja moniin tarpeisiin. Voit valita kuulokkeet käytettävän äänilähteen mukaan tai sen perusteella, mihin tarkoitukseen kuulokkeet tulevat. Langattomat kuulokkeet eivät rajoita laulamista, tanssimista ja huoneessa liikkumista. Kaapeleita ei tarvita, eikä sinun tarvitse pelätä tabletin putoamista lattialle, jos lapsi lähtee liikkeelle sen äärestä. Johdollisia kuulokkeita ei myöskään tarvitse ladata. Bokin mukaan kannattaa myös muistaa, että kaikki äänilähteet eivät pysty viestimään langattomien kuulokkeiden kanssa. ”Jos laitteessa, kuten kannettavassa DVD-soittimessa, ei ole Bluetooth-valmiutta, Bluetooth-kuulokkeita ei voi käyttää. Jos siis haluat pelata varman päälle, valitse johdolliset kuulokkeet. Langattomissa kuulokkeissa on toisaalta se etu, että niiden kanssa voi liikkua vapaasti. Kun johdot eivät ole tiellä, lapset voivat tanssia, laulaa ja liikkua katsellessaan elokuvia ja kuunnellessaan musiikkia”, Bok sanoo.