
Osto-opas: Tietokoneen näyttö
Koko, resoluutio ja käyttötarkoitus ovat olennaisia seikkoja näytön valinnassa. Näillä vinkeillä löydät juuri sinulle sopivan tietokoneen näytön.
Vietätkö päivittäin useamman tunnin tietokoneen edessä? Siinä tapauksessa kannattaa varmistaa, että tietokoneen näyttö on mahdollisimman hyvä. Toimistotyöskentelyyn tai netissä surffailuun riittää laadukas perusnäyttö, kun taas aktiiviseen pelaamiseen tai elokuvien ja sarjojen katseluun tarkoitettuun näyttöön kannattaa sijoittaa hieman suurempikin summa. Valikoima on laaja, mutta tämän oppaan avulla sopivan näytön valinta onnistuu helpommin.
Toimistotyöskentelyyn tai netissä surffailuun riittää laadukas perusnäyttö, kun taas aktiiviseen pelaamiseen tai elokuvien ja sarjojen katseluun tarkoitettuun näyttöön kannattaa sijoittaa hieman suurempikin summa. Valikoima on laaja, mutta tämän oppaan avulla sopivan näytön valinta onnistuu helpommin.

1. Koko ja muoto
Jos haluat kiinnittää näytön seinälle tai käyttää sitä pääasiallisesti elokuvien katseluun, kannattaa valita mahdollisimman suuri näyttö. Jos näyttö tulee peli- tai työkäyttöön, keskikokoinen 24 tai 27 tuuman näyttö on todennäköisesti paras vaihtoehto.
Näyttöjen koot mitataan tuumissa viistosti kulmasta toiseen. Tuumakoon lisäksi ilmoitetaan yleensä myös näytön leveys ja korkeus senttimetreinä, jotta voit helposti mitata, kuinka suuri näyttö sinun on mahdollista hankkia haluamaasi paikkaan.
Näyttöjä on saatavilla myös kaarevina ja erityisleveinä. Tälläisilla näytöillä voi käyttää useita ohjelmia samanaikaisesti vierekkäin, ja yksi erityisleveä näyttö voi korvata kaksi tavallista näyttöä. Myös pelaajat voivat hyötyä erityisleveästä näytöstä, joka tarjoaa laajemman kuvakulman ja mukaansatempaavamman pelikokemuksen.
Kaarevat näytöt sopivat erityisesti pelaamiseen ja elokuvien katseluun, mutta niiden kuva on parhaimmillaan, kun katselet näyttöä suoraan edestä. Jos katsojia on kaarevan näytön äärellä useampi, katselukulma ei ole yhtä hyvä. Tarkista myös, voiko näytön korkeutta säätää ja voiko sitä kääntää.

2. Resoluutio
Resoluutio ilmoitetaan pysty- ja vaakasuuntaisten pikseleiden eli kuvapisteiden määränä – mitä korkeampi numero, sitä parempi kuva. Nykyään useimpien näyttöjen resoluutio on enemmän kuin riittävä peruskäyttöön, ja jos et työskentele esimerkiksi kuvanmuokkauksen parissa, ei resoluutioon tarvitse juurikaan kiinnittää huomiota näyttöä valittaessa.
Näyttöjen resoluutio on yleensä vähintään Full HD 1080p (1920x1080 pikseliä), joka riittää päivittäiseen käyttöön. Liian korkea resoluutio pienellä näytöllä voi jopa vaikeuttaa yksityiskohtien näkemistä ja tekstin lukemista. Joidenkin näyttöjen resoluutio on jopa 4K (3840x2160 pikseliä) tai 5K, ja ne sopivat erityisesti vaativaan graafiseen työskentelyyn, kuten pelaamiseen tai valokuvien ja videoiden muokkaukseen. Varmista kuitenkin, että tietokoneesi on riittävän tehokas vastaavantasoisen kuvan tuottamiseen näytölle.
Jos huomaat tietokoneesi jäävän jälkeen näytön vaatimuksista, tutustu pelikoneen enimmäiskuvataajuutta (FPS) testaavaan UL Benchmark -työkaluun.

3. Vasteaika ja virkistystaajuus
Vasteaika kertoo, kuinka nopeasti näyttö reagoi tietokoneelle annettuihin komentoihin, ja virkistystaajuus puolestaan ilmoittaa, kuinka monta kertaa kuva päivittyy sekunnissa. Nämä seikat ovat tärkeitä erityisesti pelaamisessa. Varmista myös, että tietokoneesi näytönohjain pystyy pyörittämään kuvaa riittävällä tasolla. Eri valmistajilla on omat teknologiansa näytönohjaimen ja näytön virkistystaajuuksien yhteensovittamiseksi, esimerkiksi Nvidian G-Sync tai AMD:n FreeSync.

4. Värit ja kontrasti
Näytön väriskaala kertoo, kuinka hyvin se erottelee eri värit toisistaan. Väreillä on väliä erityisesti kuvankäsittelyssä. Kontrasti puolestaan tarkoittaa eroa kuvan tummimpien ja vaaleimpien alueiden välillä. Korkealla kontrastisuhteella varustetun näytön kuva näyttää paremmalta, jos elokuvissa ja sarjoissa on tummasävyisiä, esimerkiksi yöaikaan tapahtuivia kohtauksia.

5. Paneelityypit
Näyttöpaneeleja on neljä päätyyppiä:
TN (Twisted Nematics): Vanhin, edullisin ja tavallisin paneelityyppi, jossa on lyhyt vasteaika ja korkea virkistystaajuus. Tämän paneelityypin miinuksia ovat heikompi värintoisto ja huonot katselukulmat. Yhteenveto: Edullinen vaihtoehto useimmille käyttäjille, myös pelaajille (erityisesti e-sports-pelaamiseen).
VA (Vertical Alignment): Muistuttaa TN-paneelia, mutta tarjoaa paremmat värit ja katselukulmat. Vasteaika on korkeampi eli hitaampi, mutta korkean kontrastisuhteen ansiosta VA-paneeli sopii erinomaisesti elokuvien katseluun.
IPS (In-panel-switching): Tässä paneelityypissä yhdistyvät kahden edellämainitun parhaat puolet – mutta niiden vasteaika on korkeampi kuin TN-paneeleissa. IPS-paneelit ovat myös kalliimpia.
OLED/QLED: Kaikki muutkin paneelityypit perustuvat LED-teknologiaan, mutta uudenlaiset OLED- tai QLED-näytöt ovat ohuempia ja kevyempiä, ja niiden kuvanlaatukin on kaikin puolin parempi.

6. Näytön liitännät
Useimmissa näytöissä on enemmän kuin yksi portti, jolla ne voi yhdistää tietokoneeseen. Tavallisin liitäntätapa, HDMI, on aina hyvä valinta, varsinkin jos näyttö tukee HDMI 2.0 -standardia.
Tietyille näytönohjaimille voi kuitenkin olla parempi valita DisplayPort-kaapeli, varsinkin pelikäyttöön, sillä DisplayPort tukee sekä FreeSync- että G-Sync-teknologioita. Siinä on myös suurempi kaistanleveys, mikä takaa paremman kuvan jopa 8K-resoluutiolla.