Nyt alkoi kesäale! Katso tarjoukset

Ohita

Osto-opas: Tietokoneen näyttö

Koko, resoluutio ja käyttötarkoitus ovat olennaisia seikkoja näytön valinnassa. Näillä vinkeillä löydät juuri sinulle sopivan tietokoneen näytön.

UltraWide-erikoislaajakuvanäyttö, jossa on värikkäitä kuvia valokuvaohjelmassa
Tietokoneet - Samsung Odyssey -näyttö

1. Koko ja muoto

Näyttöjen koot mitataan tuumissa viistosti kulmasta toiseen. Voit aina tarkistaa näytön fyysiset mitat nähdäksesi, mahtuuko se käytettävissä olevaan tilaan.

Yleisin näytön koko on tällä hetkellä 27 tuumaa QHD-resoluutiolla, kun taas näytön segmentti 34 ja 39 tuuman välillä kasvaa huomattavasti. Nämä koot ovat usein saatavilla kaarevina näyttöinä ja ultralaajakuvamuodossa. Tällaiset näytöt voivat helpottaa työskentelyä useiden ohjelmien kanssa vierekkäin. Erityisleveät ja laajakulmanäytöt soveltuvat myös pelaajien käyttöön, koska lisääntynyt näkökenttä tarjoaa laajemman kuvakulman ja mukaansatempaavamman pelikokemuksen.

Kaarevat näytöt sopivat erityisesti pelaamiseen ja elokuvien katseluun, mutta niiden kuva on parhaimmillaan, kun katselet näyttöä suoraan edestä. Jos katsojia on kaarevan näytön äärellä useampi, katselukulma ei ole yhtä hyvä. Tarkista myös, voiko näytön korkeutta säätää ja voiko sitä kääntää.

Tietokoneet - Näytön resoluutiot -kaavio

2. Resoluutio

Resoluutio ilmoitetaan pysty- ja vaakasuuntaisten pikseleiden eli kuvapisteiden määränä – mitä korkeampi numero, sitä parempi kuva. Nykyään useimpien näyttöjen resoluutio on enemmän kuin riittävä peruskäyttöön, minkä ansiosta voit sovittaa kaiken haluamasi sisällön näytöllesi.

Useimmat nykyiset näytöt pystyvät toistamaan sisältöä QHD-resoluutiolla (2560x1140), mikä sopii täydellisesti yleiskäyttöön. Tämä resoluutio soveltuu erityisesti vaativaan graafiseen työskentelyyn, kuten pelaamiseen tai valokuvien ja videoiden muokkaukseen ja jopa jokapäiväiseen käyttöön. Laaja- ja ultralaajakuvanäytössä resoluutiota kutsutaan WQHD:ksi, joka tarjoaa saman resoluution, mutta eri kuvasuhteessa, jossa näyttö on leveämpi ja kapeampi. Näin voit pitää useita ikkunoita auki vierekkäin. 

Mikäli haluat nauttia 4K-sisällöstä, tarvitset näytön, joka voi toistaa 4K-tarkkuudella (3840x2160)

Löydä täältä tietokone, joka pysyy ajan tasalla uusimpien tarkkuuksien ja formaattien vaatimuksista.
 

Lähikuva tietokonepeliä pelaavasta miehestä

3. Vasteaika ja virkistystaajuus

Vasteaika kertoo, kuinka nopeasti näyttö reagoi tietokoneelle annettuihin komentoihin, ja virkistystaajuus puolestaan ilmoittaa, kuinka monta kertaa kuva päivittyy sekunnissa. Nämä seikat ovat tärkeitä erityisesti pelaamisessa. Varmista myös, että tietokoneesi näytönohjain pystyy pyörittämään kuvaa riittävällä tasolla. Eri valmistajilla on omat teknologiansa näytönohjaimen ja näytön virkistystaajuuksien yhteensovittamiseksi, esimerkiksi Nvidian G-Sync tai AMD:n FreeSync.

Mikäli aiot käyttää näyttöäsi pääasiassa pelaamiseen, suositeltavaa olisi valita tähän tarkoitukseen valmistettu näyttö. Lue pelinäytön valitsemisesta täältä.

Lähikuva DisplayPort- ja HDMI-kaapeleista
5. Näytön liitännät

DisplayPort- ja HDMI-kaapelit ovat kaksi eniten käytettyä liitäntää ja niillä on molemmilla omat etunsa.

DisplayPort-kaapeli on ensisijainen valinta näytön liittämiseen tietokoneeseen, koska kaistanleveys on suurempi kuin HDMI-liitännässä. DisplayPort-portteja löytyy yleisesti nykyaikaisista näytönohjaimista ja pelikannettavista, vaikka niitä ei yleensä löydy televisioista tai muista kuin tietokonelaitteista. Uusin versio, DisplayPort 1.4, tukee HDR:ää, pakkausta ja 32-kanavaista ääntä. Se pystyy käsittelemään 4K-kuvaa 120 Hz virkistystaajuudella ja 8K-kuvaa 60 Hz virkistystaajuudella. DisplayPort tukee myös Nvidian G-Sync- ja AMD:n FreeSync-tekniikoita, ja mukautuva synkronointi on olennainen osa standardia.

HDMI-kaapelit ovat monipuolisempia, mutta niillä on vähemmän kaistanleveyttä ja ominaisuuksia. Konsolipelaamista ja laajempaa liitettävyyttä varten HDMI-portit löytyvät useimmista konsoleista ja kannettavista tietokoneista. HDMI 2.1 tukee pelaamista 4K HDR -tarkkuudella,120 Hz virkistystaajuudella 1440p-resoluutioisella kuvalla ja tukee jopa VRR:ää ja FreeSynciä.

Olisiko jokin näistä näytöistä se oikea?
Lue lisää
   
   
   
   
   
   
   
Lisäinspiraatiota täältä

Hanki lisää inspiraatiota artikkeleistamme ja oppaistamme ja lue, miten varmistat juuri sinulle ja kotiisi sopivan tekniikan, jotta voit keskittyä elämäsi tärkeimpiin asioihin.