
Grillit - kysymyksiä ja vastauksia
Miksi grilli savuttaa? Mitä tarkoittavat epäsuora ja suora lämpö? Tästä saat vastaukset usein kysyttyihin grilliä koskeviin kysymyksiin.
Yleisiä grillejä ja grillaamista koskevia kysymyksiä ja vastauksia
Tärkeä tekijä hiilellä grillattaessa on ilma. Mitä enemmän ilmaa grilliin pääsee, sitä kuumemmaksi tuli kuumenee (tiettyyn pisteeseen asti) ja sitä useammin on lisättävä brikettejä tai hiiliä lämmön ylläpitämiseksi. Lisäämistarvetta voit vähentää pitämällä kantta kiinni mahdollisimman paljon.
Grilliin tulevan hapen määrää säädetään grillin pohjassa olevilla ilma-aukoilla, mikä puolestaan vaikuttaa palamisnopeuteen. Kannen ilma-aukot on tarkoitettu lämpötilan hienosäätämiseen. Kun grillin sisälämpötilaa halutaan nostaa, on avattava alailma-aukot. Lämpötilaa oppii säätämään kokeilemalla. Opettele siis oman grillisi toimintatavat hyvin.
Kannen on oltava mahdollisimman paljon kiinni. Tämä auttaa muodostamaan toisenlaista lämpöä – säteilylämpöä. Lämpö nousee, heijastuu takaisin kannesta ja grillin pinnoilta ja kiertää grillissä niin, että ruoka kypsyy tasaisesti joka puolelta.
Kansi on hyvä pitää kiinni muistakin syistä, sillä silloin grilliritilä kuumenee todella kuumaksi, ja kansi pitää sisällään muodostuvan savun ja estää leimahdukset.
Muista myös, että mitä kylmempi ulkolämpötila on, sitä tärkeämpää on varmistaa grillin kuumuus.
Kaasugrillissä liekin väri on hyvä indikaattori siitä, onko kaikki kunnossa. Liekkien kärkien täytyy lepattaa ajoittain keltaisina, ja niiden värin on alempana vaihdeltava vaaleansinisestä tummansiniseen.
Jos liekki on epätasainen tai se on monivärinen, tarkista seuraavat seikat:
- Kääntele kaasupulloa muutaman kerran ja ravista kevyesti, varsinkin jos kaasu on kylmää.
- Onko kaasupullo tyhjä? Vaihda kaasupullo tarvittaessa.
- Onko paineensäätimen letku taittunut tai rikkoutunut? Suorista tai vaihda letku tarvittaessa.
- Ovatko polttimien reiät likaiset? Puhdista reiät tarvittaessa.
- Onko paineensäädin viallinen? Jos saatavilla on toinen säädin, testaa toiminta sillä. Yleensä letku ja säädin on vaihdettava 3 vuoden välein.
Hiilen polttaminen sekä ruoanjäämien ja öljyjen palaminen ritilässä aiheuttavat grillissä savua.
Savu on luonnollinen osa grillaamista, ja se tuo grillattavaan ruokaan savun makua. Kannattaa kuitenkin seurata myös savun väriä. Valkoinen savu on merkki siitä, että ruoka valmistuu niin kuin pitääkin. Musta savu puolestaan on merkki siitä, että jotain on vialla. Se voi tarkoittaa, että grillin sisällä muodostuu leimahduksia tai että lämpötila on liian korkea. Avaa kansi ja siirrä grillattava ruoka epäsuoralle lämmölle. Alenna sen jälkeen grillin lämpötilaa joko sulkemalla hiiligrillin ilma-aukot tai kääntämällä kaasugrillin säätönupit keskilämmölle tai matalalle lämmölle.
Helpointa on käyttää grillistartteria. Täytä grillistartteri hiilillä. Aseta ritilälle pari sytytyspalaa. Sytytä ja pane grillistartteri niiden päälle. Vaihtoehtoisesti voit käyttää sanomalehtipaperia tai tehdä pallon käsipaperista ja kostuttaa sen pienellä määrällä ruokaöljyä. Tyhjennä grillistartteri vasta, kun kaikki briketit hehkuvat ja brikettien välistä nousee pieniä pistoliekkejä.
Kokeneet grillikokit käyttävät suuria lihoja grillatessaan sekä suoraa että epäsuoraa lämpöä. Näin grillattaviksi sopivat hyvin paistit, linnut luineen, kokonaiset kalat, suuret kalafileet ja ribsit. Suurta lihakimpaletta voidaan grillata ensin suoralla lämmöllä, jotta siihen saadaan kaunis lihan mehevyyden säilyttävä paistopinta. Sen jälkeen sitä kypsennetään epäsuoralla lämmöllä, kunnes sen sisälämpötila on oikea. Näin lihasta tulee mureaa, mehukasta ja maukasta.
Suoralla lämmöllä lämmönlähde on suoraan grillattavan ruoan alla. Lämpö kuivapaistaa ja karamellisoi ruoan pinnan ja tuo maun esiin. Suoran lämmön käyttö tuottaa sekä säteily- että johtumislämpöä. Se muodostaa paistopinnan ja tyypilliset grilliraidat.
Epäsuoralla lämmöllä lämmönlähde on grillin toisella tai molemmilla puolilla. Ruoka asetetaan grilliritilälle kohtaan, jossa ei ole lämpöä ei tule suoraan sen alta. Epäsuoralla lämmöllä grillattaessa on erityisen tärkeää, että kansi on kiinni. Tämä auttaa muodostamaan toisenlaista lämpöä – säteilylämpöä. Lämpö nousee, heijastuu kannesta ja grillin pinnoilta ja kiertää grillissä niin, että ruoka kypsyy tasaisesti joka puolelta.
Säteilylämpö ei kuivapaista ruoan pintaa kuten säteily- ja johtumislämpö tekee. Paistaminen tapahtuu hellävaraisemmin, samalla tavoin kuin uunissa.
Jos käytät hiiligrilliä, täytä puolet grillistä hiilillä. Jos käytät kaasugrilliä, sytytä vain puolet polttimista. Aloita grillaamalla ruokaa suoralla lämmöllä niin, että se saa paistopinnan. Pane paistomittari paikalleen ja aseta liha grillin viileään osaan epäsuoralla lämmöllä grillattavaksi, kunnes se saavuttaa oikean sisälämpötilan.
Hiilillä ja briketeillä on hieman erilaiset ominaisuudet, ja ne soveltuvat eri käyttötarkoituksiin. Nyrkkisääntö on käyttää hiiltä, kun tarvitaan korkeaa lämpöä lyhyen aikaa, esimerkiksi pihvejä, jauhelihapihvejä ja pizzaa grillattaessa. Brikettejä voidaan käyttää useampiin käyttötarkoituksiin, varsinkin kun halutaan grillata tasaisella lämmöllä pidemmän aikaa.
Jos käytät brikettejä peruslämpönä, voit nostaa lämpötilaa lisäämällä hehkuvien brikettien päälle grillihiiliä. Näin saat lämpöä muutaman pihvin paistamiseen.
Grillihiilet on valmistettu lehtipuusta, joka on käynyt läpi hiiltymisprosessin. Grillihiilet palavat kuumemmin kuin briketit, joten ne ovat hyvä vaihtoehto korkeaa lämpöä vaativille kypsennysmenetelmille. Grillihiilten laatu vaihtelee, ja laatuun vaikuttaa erityisesti käytetty puulaji.
Briketit on valmistettu hiilen, sideaineiden ja muiden materiaalien yhdistelmästä. Ne ovat tasakokoisia ja palavat tasaisemmin kuin puuhiilet. Tämä tekee niistä hyvän vaihtoehdon hitaaseen grillaamiseen matalassa lämpötilassa. Briketeistä ruoka ei kuitenkaan saa samanlaista savun makua kuin hiilistä, ja ne voivat muodostaa enemmän tuhkaa.
Jos grillaat paljon, kannattaa kokeilla erityyppisiä hiiliä ja brikettejä. Kirjoita suosikkisi muistiin, ja pidä niistä kiinni. Näin saat grillauksesta ja lämmönhallinnasta hieman ennustettavampaa.
Kaikki liha kuuluu grillata lämpötilan, ei ajan mukaan. Tämä koskee myös kalaa. Jotta saat kypsennettyä lihan täydellisesti, tarvitset paistomittarin. Paras lopputulos syntyy suoran ja epäsuoran lämmön yhdistelmällä. Erityyppiset lihat kypsennetään eri sisälämpötiloihin. Muista myös, että lihan pitää saada levätä grillauksen jälkeen, jolloin sen lämpötila nousee vielä muutaman asteen. Tämä koskee kaikkea grillattavaa, myös kasviksia.
Kaikki liha kuuluu grillata lämpötilan, ei ajan mukaan. Jotta saat kypsennettyä lihan täydellisesti, tarvitset paistomittarin.
Grillin ihannelämpötila vaihtelee valmistamasi ruuan tyypin mukaan. Kala: 120–130 astetta. Kana: 150–180 astetta. Punainen liha: 230 astetta ja enemmän. Suuremmille lihakimpaleille paras on 180–200 asteen keskilämpö. Grilli on tärkeää esilämmittää ennen ruuanlaittoa, jotta ruoka kypsyy tasaisesti.
Hiillos on grillausvalmis, kun kaikki grillihiilet hehkuvat ja näkyy pieniä pistoliekkejä. Hiiliin on tällöin ehtinyt myös muodostua kerros tuhkaa.
Tutustu hiiligrilleihin:
Lue lisää grilleistä ja grillaamisesta:
Tarvitsetko apua uuden grillin valinnassa tai haluat saada lisää vinkkejä grillaamiseen? Tutustu siinä tapauksessa oheisiin oppaisiin ja artikkeleihin.