Näin onnistut ruuanlaitossa kannettavalla grillillä
Pienellä grillillä valmistat yhtä hyvää ruokaa kuin suurellakin. Tässä muutamia vinkkejä onnistuneeseen ruuanlaittoon.
Jos haluat grillata puistossa, telttaillessa tai veneretkellä, on kannettava grilli ehdottomasti paras vaihtoehto. Se on yhtä kätevä kuin kertakäyttögrilli, mutta sitä ei tarvitse heittää pois käytön jälkeen. Lisäksi itse grillauksen lopputulos on paljon parempi. Kannettavassa grillissä on kansi, mikä on onnistuneen lopputuloksen edellytys. Lisäksi grillin lämpötilaa voi säätää ja kokatessa on mahdollista hyödyntää suoraa ja epäsuoraa lämpöä.
Aivan kuin suuri grilli
Kannettavan grillin ja suuren grillin välillä ei ole juurikaan muuta eroa kuin koko. Siksi niillä grillaukseen pätevät pitkälti samat menestystekijät. Kannettavaa grilliä käytettäessä on kuitenkin muistettava grillata riittävän vähän ruokaa kerrallaan ja hiilten määrän suhteen oltava tarkempi.
Näin sytytät grillin
Sytyttämiseen kannattaa käyttää grillistartteria. Se on nopea, eikä se jätä ruokaan makua. Pakkaa grillistartteri mukaan grillin kaveriksi retkelle lähtiessäsi. Täytä grillistartteri briketeillä. Lisää pari sytytyspalaa brikettien keskelle ja aseta grillistartteri niiden päälle. Vaihtoehtoisesti voit käyttää sytytykseen ruokaöljyyn kastettua sanomalehtipaperia tai käsipaperia. Tyhjennä grillistartteri vasta, kun kaikki briketit hehkuvat. Briketit ovat syttyneet, kun näet pistoliekin.
Vältä grillaamasta kerralla liikaa
Pieni grilli tuottaa rajallisesti lämpöä. Siksi koko grilliritilää ei kannata täyttää ruualla, vaikka tilaa olisikin. Suunnittele grillaus ja jaa se useampiin eriin esimerkiksi niin, että grillaat kasvikset lihan levätessä.
Käytä sopivasti grillihiiliä
Muista tyhjentää grillistä vanhat briketit ja tuhka ennen grillauksen aloittamista. Kannattaa muistaa, että brikettien kuumeneminen kestää kauan, mutta ne pysyvät kuumina pidempään. Tavalliset grillihiilet kuumenevat puolestaan nopeasti, mutta eivät pysy kuumina yhtä kauan kuin briketit.
Grillihiilten oikea määrä on tärkeä tekijä. Grillissä ei ole järkevää käyttää liikaa hiiliä. Pieneen kannettavaan grilliin mahtuu noin 10 brikettiä, kun taas suurempiin grilleihin sopii 15–25 brikettiä. Tarkista oman grillisi suositukset käyttöohjeesta.
Näin grillaat kuin ammattilainen
Grillaus suoralla ja epäsuoralla lämmöllä onnistuu erinomaisesti kannettavalla hiiligrillillä. Kun grilliä valmistellaan suoralla ja epäsuoralla lämmöllä tapahtuvaa grillausta varten, asetetaan briketit grillin yhdelle reunalle tai vaihtoehtoisesti grillin vastakkaisille reunoille, jos käytössä on suurempi grilli. Suora lämpö tarkoittaa grillaamista aivan hiilten päällä. Briketittömässä osassa ruoka grillataan epäsuoralla lämmöllä ilman brikettien hehkuvaa lämpöä. Muista pitää kansi mahdollisimman paljon kiinni grillauksen aikana. Käytä apuna paistomittaria, jotta vältyt jatkuvalta kannen raottamiselta.
Yhden polttimen kaasugrillissä epäsuoralla lämmöllä grillaus on haastavampaa, mutta kahden polttimen grilleillä epäsuoran lämmön käyttö onnistuu helposti, kun grillaus tapahtuu vain toisella polttimella.
Lämpötilan säätäminen
Aloita esilämmittämällä grilli kansi kiinni. Hiiligrillissä voit säätää lämpötilaa ilma-aukkojen avulla. Aluksi kannen on oltava kiinni ja sen päällä olevan ilma-aukon auki, jotta lämpötila nousee mahdollisimman korkeaksi. Kun lämpötilaa halutaan alentaa, pienennetään ilma-aukkoja grillin sivussa tai alaosassa.
Olemme apunasi
Myyjämme tietävät grilleistä yhtä jos toistakin. Myymälöissämme on laaja valikoima erilaisia grillejä ja grillaustarvikkeita. Halutessasi saat neuvoja ja vinkkejä välineiden valintaan. Jos teet ostoksia verkossa, sinua palvelee tarvittaessa live-myyjä. Napsauta myyjä avuksesi live-myyjä-kuvakkeella seuraavalla ostoskerrallasi.