Miksi pellettigrillissä tehty ruoka maistuu niin hyvältä
Jos kaipaat herkullista makua, mutta hiiligrillaus tuntuu hankalalta, ratkaisu voi olla pellettigrilli.
Pellettigrilli on uudenlainen, viime vuosina yleistynyt tapa grillata. Perinteisesti tämäntyyppistä grilliä on käytetty pääasiassa savustukseen, mutta sen käyttötapa on pikkuhiljaa muuttunut. Pellettigrillissä voidaan kypsentää sekä alhaisessa että korkeassa lämpötilassa, joten sillä voi tehdä kaikkia samoja asioita kuin kaasu- tai hiiligrillilläkin. Pellettigrilli tarjoaa sähkögrillin tarkkuuden, kaasugrillin tehon ja hiiligrillin maun.
Grilli tarvitsee sähkövirtaa elektroniikan ja mekaniikan ohjaukseen, mikä se takaa tarkan lämpötilan säätelyn.
Pelletti on puristetusta puuhakkeesta valmistettu polttoainetyyppi. Käytännössä ruoanlaittoon käytetään siis puuta.
Pelleteistä ruokaan tulee upea savun maku, ja tarkka lämpötilan säätö takaa, että ruoan saa kypsennettyä juuri halutulla tavalla tavallisesti grillaten tai hitaasti paahtaen ja kaikilla tavoilla siltä väliltä.
Helppo lämpötilan hallinta
Pellettigrillin lämpötilan säätäminen on erittäin helppoa: valitse lämpötila näytöltä ja paina käynnistyspainiketta. Sen jälkeen voit helposti savustaa naudanrintaa alhaisessa lämpötilassa tai paistaa pihvin kuumassa grillissä. Jos esimerkiksi haluat kypsentää naudanrintaa 12 tuntia, grilli säätelee lämpötilaa ja voit itse keskittyä muuhun. Monet grillit voi liittää langattomaan verkkoon, jolloin niitä voi ohjata sovelluksella. Näin ruoan valmistumista voi seurata, vaikka ei olisi grillin lähettyvillä.
Lihan low and slow -grillaus
Low and slow -menetelmässä ruokaa kypsennetään alhaisessa lämpötilassa pitkään, mieluiten vähintään 12 tuntia, jotta saavutetaan mahdollisimman hyvä tulos. Alhaisessa lämpötilassa lihan proteiinisäikeet sulavat sen sijaan, että ne vetäytyisivät kasaan. Näin kaikenlaisesta lihasta tulee mehevää ja mureaa. Useimmissa ohjeissa suosituslämpötila on 90–130 astetta.
Mikä parasta, tämä menetelmä sopii erinomaisesti myös edullisille ruhonosille.
Enemmän savun makua, vähemmän kitkeryyttä
Pellettigrillissä ruokaan tulee enemmän savun makua ja vähemmän palaneen makua. Puulla grillaaminen tuo siis ruokaan lisämaustetta, ja maku riippuu käytetystä puulajista.
Ruskistus lopuksi
Pellettigrillin lämpötila voi vaihdella noin 100 asteesta reilusti yli 300 asteeseen. Siksi lihaa voi kypsentää ensin hitaasti alhaisessa lämpötilassa ja pinnan ruskistaa lopuksi suuressa lämpötilassa. Vastaavasti kasviksia voi grillata juuri sopivassa lämpötilassa.
Oikea käyttötapa on tärkeää opetella
Pellettigrilliä on suhteellisen helppo käyttää, mutta se vaatii käyttäjältään hieman enemmän kuin kaasugrilli. Esimerkiksi ylimääräistä rasvaa on poistettava grillauksen aikana, ja grilli on käytön jälkeen käsiteltävä käyttöohjeen mukaisesti. Jos grilliä käytetään savustamiseen, sen puhdistus on työläämpää.
Olemme apunasi
Myyjämme tietävät grilleistä yhtä jos toistakin. Myymälöissämme on laaja valikoima erilaisia grillejä ja grillaustarvikkeita. Tarvittaessa saat neuvoja ja vinkkejä välineiden valintaan. Mikäli teet ostoksia verkossa, sinua palvelee tarvittaessa live-myyjä. Napsauta myyjä avuksesi live-myyjä-kuvakkeella seuraavalla ostoskerrallasi.