Raclette-sana viittaa sekä juustoon että ruokalajiin, jotka molemmat ovat peräisin Sveitsin ja Ranskan vuoristoalueilta. Ruokalaji on yli 400 vuotta vanha, ja se on peräisin ajalta, jolloin metsästäjät ja paimenet sulattivat juustoa avotulella ja levittivät sen leivän päälle. Itse sana on peräisin ranskan sanasta «racler», joka tarkoittaa kaapimista tai raaputtamista.
Nykyään käytämme avotulen sijasta sähköistä grilliä, ja racletten käyttömahdollisuudet ovat monipuolisemmat kuin ennen. Raclettegrillissä on useita pieniä raclettepannuja, joita käytetään juuston sulatukseen, kun taas liha, sipuli ja muut ainesosat kypsennetään grillilevyn päällä. Racletesta tekee erityisen jännittävän se, että eri juustoja, lihoja ja vihanneksia voi sekoittaa, vaihdella ja kokeilla mielensä mukaan.