Kumpi on parempi, keraaminen- vai induktiokeittotaso?
Kannattaako seuraavan keittiöremontin yhteydessä valita keraaminen- vai induktiokeittotaso? Toinen niistä on huomattavasti turvallisempi.
Muutamia vuosia sitten induktiotasot löysivät paikkansa kodeistamme ja moni ihastuikin niiden tarjoamaan kuumennusnopeuteen. Onko induktioliesi kuitenkaan maineensa veroinen? Mitä eroja on induktio ja keraamisella keittotasolla?
Ruoan valmistus induktiotasolla
Tutustu induktiokeittotasoihinInduktiotasot ovat käytössä nopeita ja energiatehokkaita. Induktiotekniikka muodostaa lämmön keittoastian pohjaan liesitason lasipinnan alla olevan magneetin avulla. Keittotaso ei kuitenkaan käynnisty, jos sille pudottaa vahingossa jotakin magneettista. Liesi käynnistyy vain, kun keittoalueen pinta peitetään magneettisella materiaalilla. Siksi esimerkiksi sormukset tai jääkaappimagneetit eivät saa liettä kuumenemaan.
Tähän asti moni on ennen pihvin paistamista kypsentänyt pannulla vihanneksia, jotta on saanut pannun kunnolla kuumaksi. Induktiotasoa käytettäessä saa olla tarkkana, sillä keittoalue kuumenee paljon nopeammin kuin muissa liesityypeissä. Jos lämmön säätää kuumimmalle, ruoka palaa. Jos olet aiemmin käyttänyt keraamista liettä ja olet tottunut kääntämään levyn täysille, joudut nyt opettelemaan uuden tavan.
Vaikka induktiokeittoalueet kuumenevat keraamisia nopeammin, niiden tulipaloriski on pienempi. Magneetti saa keittoalueen kuumenemaan, mutta vastaavasti keittoalue kytkeytyy pois päältä, kun keittoastia poistetaan alueelta. Jos unohdat kytkeä keittoalueen pois päältä, liesi tekee sen automaattisesti, kun olet ottanut keittoastian alueelta. Se puolestaan pienentää tulipalon riskiä. Induktiokeittoalue ei kuumene yhtä kuumaksi kuin keraaminen. Siinä keittoalueen pinta ei kuumene, vaan lämpö muodostuu suoraan keittoastian pohjaan. Siksi liedelle joutuvat esineet tai ylikiehuva ruoka eivät syty palamaan tai pala kiinni.
Se, miten nopeasti vesi kuumenee kiehuvaksi induktiotasolla, riippuu keittoastian materiaalista. Toiset materiaalit kuumenevat toisia nopeammin. Useimmat halvat keittoastiat on valmistettu alumiiniseoksesta. Ne pitävät myös enemmän ääntä kuin kalliimmat keittoastiat, tästä syystä suosittelemmekin hankkimaan laadukkaita paksupohjaisia astioita.
Keraamiset liesitasot
Tutustu keraamisiin keittotasoihinKeraamisen keittotason lämpövastus sijaitsee lasipinnan alla. Se lämmittää lasipinnan, joka puolestaan lämmittää keittoastian. Siksi ruoan kuumentaminen tai veden keittäminen vie hieman pidempään.
Aiemmin keraamiset tasot olivat suosituin valinta, mutta nyt induktio on ohittanut ne. Jotkin asiat ovat kuitenkin vielä paremmin keraamisilla keittotasoilla. Kupariset ja pelkästä alumiinista valmistetut keittoastiat toimivat keraamisilla tasoilla, mutta eivät induktiolla.
Älykäs induktiotaso
Jotkin induktiotasot mahdollistavat erittäin tarkan lämpötilanhallinnan. Ruoan lämmittäminen juuri oikeaan lämpötilaan on helpompaa ja esimerkiksi suklaan tai voin sulattaminen käy vaivattomasti. Keittoalueissa on esiasetetut lämpötila-alueet, mikä ehkäisee ruoan palamista.
Jotkin induktiotasot toimivat myös yhdessä ilmanvaihtojärjestelmän kanssa. Lieden kytkeminen päälle kytkee päälle myös liesituulettimen ja sammuttaa sen muutama minuutti sen jälkeen, kun liesi kytketään pois päältä. Uutta markkinoilla ovat myös kokkitoiminnolla varustetut induktioliedet. Esimerkiksi kastikkeen valmistuksessa on aluksi käytettävä suurta lämpötilaa ja sitten laskea lämpöä vähitellen. Induktiotaso tekee tämän puolestasi, jolloin sinun ei tarvitse pelätä kastikkeen pohjaan palamista. Induktioliesi helpottaa myös ruoan valmistusta isoissa astioissa. Jos sinulla on iso kattila, jonka pohja on tavallista keittoaluetta suurempi, voit yhdistää induktiokeittotason keittoalueet juuri sopivan kokoiseksi. Tämä ei ole mahdollista keraamisilla liesillä.
Perinteinen valurautaliesi
Vaikka perinteiset liedet valurautaisilla keittolevyillä ovat kadonneet useimmista kotitalouksista ja yritysten keittiöistä, on se silti täydellinen ja kestävä valinta keittiöihin vaativissa ympäristöissä, kuten laivoissa ja rakennustyömaan keittiössä, joissa asiat voivat yhtäkkiä pudota lieden päälle tai missä keittotason on kestettävä kovaakin käyttöä.
Valurautaiset keittolevyt ovat myös kustannustehokas vaihtoehto, jonka lisäksi ne ovat helppo hoitaa ja käyttää.
Gigantin laajasta kodinkonevalikoimasta löydät perinteiset liedet valurautaisilla keittolevyillä. Ota yhteyttä, mikäli tarvitset tietoa toimialakohtaisista ratkaisuista ja tarvitset apua yrityksesi käyttöön sopivan lieden löytämisessä.
Osto-opas: Näin valitset keittiöösi sopivan induktiotason
Lue lisääRuoanlaittotavat vaikuttavat eniten induktiotason valintaan.
Opas: Vinkit keittotason sijoittamiseen
Lue lisääMikä on paras paikka keittotasolle? Tässä artikkelissa kerromme, mitä tulee ottaa huomioon keittotason sijoituksessa - keittiön ja keittotason koosta aina työskentelytilan optimointiin.
Opas: Miksi valita uuni verkkoyhteydellä?
Lue lisääWi-Fi-yhteydellä varustettu älyuuni pystyy uskomattomiin suorituksiin perinteisiin uuneihin verrattuna. Lue lisää täältä miksi sovelluksella ohjattava uuni on järkevä hankinta.