Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Mikä on LED, QLED ja OLED tv?

LED, OLED vai QLED - Mikä TV kannattaa valita?

Millainen TV kannattaa valita? Onko LED-, OLED- ja QLED -televisioiden ero ainoastaan kirjaimissa? TV-valmistajat kuten Sony, Samsung, LG ja Philips tuovat markkinoille uusia termejä ja teknologioita, jotka voivat tuntua enemmän hämmentäviltä kuin selventäviltä. Gigantti auttaa sinua selviytymään lyhenneviidakossa uutta televisiota ostaessasi.

LED-TV

LED on lyhenne sanoille Light Emitting Diode eli hohtodiodi. LED-televisiot ovat nestekidenäyttöjä (LCD), joissa on LED-teknologiaan perustuva taustavalo. Näytöt ovat perinteisiä LCD-näyttöjä energiatehokkaampia ja mahdollistavat korkeamman kuvanlaadun. Television pikselit heijastavat sivuilta tai takaa tulevaa valoa, joka parantaa kuvan kontrastia ja tarjoaa luonnollisemmat värit. LED-televisiot ovat myös yleisesti ottaen edullisempia muihin tämän päivän näyttötyyppeihin verrattuna. QLED-paneeleihin verrattuna LED-televisiot eivät pysty tuottamaan yhtä syvää mustan sävyä tai kirkkaita sävyjä. Myös katselukulman katsotaan olevan kapeampi QLED-televisioihin verrattuna.

QLED-TV

QLED on Samsungin kehittämä teknologia, jota käytetään pääasiassa televisioissa. Lyhenne QLED viittaa Quantum Dot -teknologiaan, jossa LCD-paneelissa käytetään LED-taustavaloa. Toisin sanottuna QLED on perinteisen LED-teknologian kehittyneempi versio. QD-teknologia mahdollistaa entistä laajemman väriavaruuden aina kaikkein kirkkaimpiin sävyihin saakka. QLED-televisioissa on lisäksi entistä parempi valovoimaisuus, joka tekee katselukokemuksesta miellyttävämmän myös kirkkaasti valaistussa tilassa. Näytön pikselirakenteen haittapuolena on se, ettei QLED-TV:t pysty saavuttamaan samaa mustan syvyyttä kuin orgaaniset OLED-näytöt, mikä näkyy selkeimmin silloin, kun televisiota katsellaan pimeässä huoneessa. QLED on tunnettu paremmasta värientoistosta LED- ja OLED-televisioihin verrattuna, jolloin valkoiset sävyt toistuvat erittäin kirkkaina ja värit ovat entistä yksityiskohtaisempia.

OLED-TV

OLED eli Organic Light Emitting Diode perustuu orgaaniseen aineeseen, mikä poikkeaa tekniikaltaan LED- ja LCD-televisioista. OLED-paneelien jokainen pikseli tuottaa valoa ja kaikki yksittäiset pikselit pystytään sammuttamaan kokonaan, mikä varmistaa entistä syvemmän mustan sävyt. OLED-televisioissa on lisäksi erittäin suuri kontrasti. Vaikka OLED-televisiot pystyvätkin tuottamaan tummemmat mustan sävyt, on niiden valovoimaisuus ja valkoisen sävyt (Q)LED-televisioita heikompi. Koska jokainen pikseli valaisee itsensä, pystytään näytöstä tekemään entistä ohuempia. Myös katselukulma on useita LCD/LED-televisioita laajempi. OLED-televisiot ovat hinnaltaan hieman kilpailijoitaan kalliimpia, eikä niitä ole saatavilla suurimmissa kokoluokissa.

Smart-TV tekee television käytöstä monipuolisempaa

Smart-TV

Lähes kaikki uudet televisiot ovat niin kutsuttuja Smart-TV:eitä, eli älykkäillä tekniikoilla varustettuja televisioita. Älyteknologialla varustettu televisio liitetään kotisi WiFi-verkkoon tai verkkokaapelilla reitittimeen, jonka jälkeen voit käyttää sitä verkossa surffailuun tai sovellusten, kuten Netflix, Viaplay, HBO Nordic, YLE Areena tai YouTube -sovellusten suoratoistoon. Smart-TV:llä onnistuu myös Facebookin ja muiden sosiaalisten medioiden käyttäminen. Smart-TV-käyttöjärjestelmiä löytyy useita - Sonyn ja Philipsin televisiot ovat varustettu Android-käyttöjärjestelmällä, Samsung on varustettu yrityksen omalla Tizen-järjestelmällä ja LG tarjoaa WebOS-pohjaisen käyttökokemuksen. Kaikille käyttöjärjestelmille on yhteistä sovelluspohjainen käyttö. Televisiot ovat esiladattu suosituilla sovelluksilla ja voit räätälöidä television juuri sinun käyttöösi sopivaksi sovelluskirjastosta löytyvien appsien avulla.

OLED vai QLED

Mitä eri teknologiat tarkoittavat

Televisioiden eri paneelityyppien lisäksi myös valmistajien käyttämät erilaiset tekniikat voivat tuntua vaikeaselkoisilta. Monesti televisiot tarjoavat kuvanlaatua parantavia tekniikoita, jotka kuvaillaan lyhentein. Mitä lyhenteet, kuten 4K/UHD, Ambilight ja HDR todellisuudessa tarkoittavat?

4K ja UHD

4K ja UHD (Ultra High Definition) ovat kaksi termiä, joista on tullut lähestulkoon synonyymejä. 4K on alun perin ammattilaisten käyttämä standardi korkealle 4096 x 2160 pikselin resoluutiolle, missä poikkisuuntaisten pikseleiden määrä on reilut 4000. UHD on näyttötarkkuus, jonka pikselitarkkuus on 3840 x 2160, mikä ei ole sama kuin 4K, mutta yltää lähemmäksi korkeampaa standardia kuin perinteisempi Full HD (1920x1080) -resoluutio. Toisin sanottuna lähes kaikki 4K-televisiot ovat todellisuudessa UHD-resoluution televisioita. UHD:llä ilmaistaan näytön tarkkuutta - mitä korkeampi resoluutio, sitä terävämmän, kirkkaamman ja todenmukaisemman kuvan televisio tuottaa. Ero näkyy kaikkein selkeimmin suurimmissa televisiomalleissa. On myös tärkeää muistaa, että vaikka televisio tukee UHD-resoluutiota, ei kuva ole koskaan sen parempi kuin toistettavan sisällön laatu. Toistaiseksi markkinoilla on saatavilla rajoitettu määrä 4K-sisältöä, mutta standardi on yleistymässä.

Ambilight

Ambilight on lyhenne sanoille Ambient Lightning eli ympäröivä valaistus. Ambilight on Philips-televisioille ominainen tekniikka, jossa TV:n ympärille heijastettu valo laajentaa ruudun tapahtumat ja auttaa luomaan vaikuttavamman katselukokemuksen. Ambilight-tekniikka säätää valon voimakkuutta ja väriä automaattisesti katseltavan sisällön mukaan. Valo voidaan myös säätää halutulla tavalla tunnelman tai huoneen sisustuksen mukaan. Philips TV-valikoimasta löytyy malleja, joissa Ambilight-valo on sijoitettu television kahdelle, kolmelle tai neljälle sivulle.

HDR

HDR on lyhenne sanoille High Dynamic Range eli suuri dynaaminen alue. Lähes kaikissa uusissa, korkeamman hintaluokan, TV-malleissa on käytetty HDR-tekniikkaa. HDR-tekniikalla varmistetaan kuvalle suurempi kontrasti, jolloin mustan ja valkoisen sävyt toistuvat entistä tarkemmin. Paremman tarkkuuden lisäksi HDR tarjoaa laajemman väriskaalan ja entistä todenmukaisemman kuvan.

 LED-TV
LED-TV
Plussa Miinus
Edullinen Heikommat mustan sävyt
Erinomainen kirkkaus Kapeampi katselukulma
 QLED-TV
QLED-TV
Plussa Miinus
Erinomainen kirkkaus Tummat mustan sävyt
Saatavilla suurella näyttökoolla OLED-näyttöä paksumpi
 OLED-TV
OLED-TV
Plussa Miinus
Mustan sävyt Kirkkaus
LED/QLED-näyttöjä ohuempi Vähemmän kokovaihtoehtoja

Tutustu eri valmistajien TV-malleihin

Samsung
LG
Philips
Sony
TCL
Thomson
Strong
Toshiba
Grundig
 
Vertaile
Tuote ei saatavilla
Poistunut valikoimasta 
  • 65" QLED Smart TV
  • 8K HDR 4000, 4000 PQI
  • Ambient-tila, vain yksi johto
Lue lisää Samsung 65" Q900 8K QLED UHD Smart TV QE65Q900RAT