Uuni sous vide -toiminnolla
Miksi kannattaa valita höyryuuni? Höyryuunilla voit valmistaa gourmet-ruokaa omassa keittiössäsi. Sous vide -menetelmä säilyttää ruoan mehevyyden ja maun täysin eri tavalla kuin tavallisessa uunissa.
Keittiön tasolle voi hankkia erillisen sous vide -laitteen, mutta sellaista ei tarvita, jos sinulla on uuni höyrytoiminnolla. Tämä säästää tilaa keittiön tasoilta ja ylimääräistä konetta ei enää tarvita.
Miksi sous vide -uunilla valmistettu ruoka maistuu paremmalta?
Paistaessasi lihapalaa perinteisessä uunissa, sisälämpötila on oikea lihan keskellä, mutta lämpötila nousee reunoja kohti. Siksi koko lihapalasta on vaikea saada yhtä mureaa.
Sous vide -menetelmällä koko lihapalan sisälämpötila pysyy samana, ja samalla lihan mehukkuus ja mureus säilyvät.
Entä rapea pinta? Voit paistaa sen, kun lihapala on valmistettu höyryuunissa. Koska se on tyhjiöpakattu, et menetä arvokkaita mehuja, ja voit paistaa pihviin jälkikäteen kauniin pinnan paistinpannulla.
Höyryuunissa lämpötila pysyy samana asteen tarkkuudella jopa 10 tunnin ajan. Tavallisissa uuneissa lämpötilaa voi säätää vain 5 asteen välein. Tällöin lihan sisälämpötila saadaan juuri sopivaksi. Hyvän lihapalan maku ja mureus voi muuttua jo lämpötilan noustessa 38 asteesta 40 asteeseen.
Ruoka on tyhjiöpakattava
Sous vide ja -tyhjiöpakkauslaitteetSous vide -toiminnolla valmistettava ruoka on ensin tyhjiöpakattava. Tarvitset siihen tyhjiöpakkauskoneen. Tyhjiöpakkaaminen pidentää ruoan säilyvyyttä jopa 5 kertaa perinteiseen pakkaamiseen verrattuna, koska kun ilma poistetaan, bakteereita ei pääse syntymään.
Kun ostat paljon ruokaa, kannattaa ruoat tyhjiöpakata ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista. Mausta tai marinoi ruokaa ensin, ennen kuin pakkaat ruoat tyhjiöpakkauskoneella. Älä kuitenkaan liioittele mausteiden kanssa, sillä maku tiivistyy tyhjiöpakkauksessa. Tämän menetelmän ansiosta käytössäsi on aina tuoreita ja houkuttelevia raaka-aineita, ja voit valmistaa ruokaa sous vide -menetelmällä milloin tahansa.
Yhä useampia tuotteita myydään valmiiksi pakkauksissa, jotka voi laittaa suoraan höyryuuniin ja valmistaa sous vide -menetelmällä. Muista kuitenkin tarkistaa pakkauksesta, kuinka monta astetta pakkaus kestää lämpökäsittelyn aikana.
Voit pyytää hyvin varustettujen kauppojen tuoretiskin henkilökuntaa tyhjiöpakkaamaan ostamasi tuotteet.
Valmista kalaa ja kasviksia sous vide -menetelmällä
Sous vide -menetelmällä voit kypsentää täydellisesti muutakin kuin lihaa, esimerkiksi kalaa ja kasviksia.
Höyryllä ja sous vide -menetelmällä valmistettu ruoka säilyttää luonnollisemman värin ja maun, mutta myös ravintosisällön. Monet vitamiinit ja kivennäisaineet katoavat perinteisen ruoanvalmistuksen aikana, mutta ne säilyvät paremmin sous vide -menetelmällä.
Sous vide tappaa bakteereita
Olet luultavasti kuullut, että bakteerit kuolevat ainoastaan korkeissa lämpötiloissa. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että bakteerit, kuten salmonella, kuolevat myös alhaisemmissa lämpötiloissa – se vain kestää kauemmin.
Esimerkiksi naudanlihan haluttu sisälämpötila voi olla 55 astetta. Useimmat bakteerit alkavat kuolla 55 asteessa, mutta eivät kaikki. Perinteisessä ruoanlaitossa ruoka otetaan uunista heti, kun sen sisälämpötila on 55 astetta. Tässä vaiheessa kaikki bakteerit eivät välttämättä ole kuolleet. Mutta jos lihaa kypsennetään sous vide -menetelmällä 55 asteen lämpötilassa 2–4 tunnin ajan, kaikki bakteerit ovat varmasti kuolleet.